BiH
0

Nivo Save u Bosanskog Gradišci prelazi u period stagnacije

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na području općine Bosanska Gradiška vodostaj rijeke Save iznosi 822 centimetra i polako prelazi u period stagnacije, navodi se u informaciji Republičke uprave civilne zaštite o situaciji u Republici Srpskoj uzrokovanoj padavinama.

Povećanjem vodostaja u nebranjenom dijelu došlo je do plavljenja jednog broja kuća sa pomoćnim objektima, i to u selu Orahova tri domaćinstva, u selo Gašnica 15, u Bistrici osam, u selu Vrbaška 11 i selu Orubica devet.

I dalje su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava, a pripadnici Općinske službe Civilne zaštite poduzimaju aktivnosti na pružanju pomoći poplavljenom stanovništvu.

Putna komunikacija Gradiška–Orahova–Kozarska Dubica je prohodna, uz napomenu da su stanovnici, u saradnji sa općinskom Civilnom zaštitom, postavili zečije nasipe na par lokacija, u selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica. Na ovom području putna komunikacija je odbrambeni nasip. Za slučaj daljeg povećanja vodostaja Save, općinska Cvilna zaštita je osigurala dovoljno vreća i nasipnog materijala. Na ovom području nije bilo evakuacije stanovništva, stočnog fonda i materijalno-tehničkih sredstava.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder sastao se danas s načelnikom općine Bosanska Gradiška Zoranom Latinovićem, nakon čega je obišao područja zahvaćena poplavom.

Republička uprava civilne zaštite će, kao pomoć ovoj općini, u ponedjeljak, 8. aprila, poslati 50 pari gumenih čizama i tri aparata za isušivanje prostorija, a posredstvom Vatrogasnog saveza Srpske biće pokrenuta inicijativa da se Vatrogasna brigada Gradiška pojača s određenim brojem pumpi za ispumpavanje vode.

Na području općine Kozarska Dubica vodostaj Save u 13.00 sati je iznosio 875 centimetara i u odnosu na jutrošnji došlo je do stagnacije. U selu Jasenovac pojavile su se podzemne vode i došlo je do plavljenja prilaznih puteva ka desetak domaćinstava.

Evakuacija stanovništva, stočnog fonda i materijalno-tehničkih sredstava nije vršena, a pripadnici općinske Civilne zaštite poplavljenim domaćinstvima dostavljaju vodu i potrebne namirnice.

Općinska služba Civilne zaštite osigurala je i 3.500 vreća sa pijeskom na području Mjesne zajednice Gradina i tu je, osim pripadnika Civilne zaštite, angažovan i veliki broj mještana za slučaj potrebe.

Načelnik općine Kozarska Dubica naredio je angažovanje mašine kako bi se otklonilo granje koje sprečava dotok vode na crpnu stanicu "Glavinac" i ova mašina se nalazi u stanju pripravnosti.

Pripadnici službe Civilne zaštite održavaju česte kontakte s Državnom upravom za vanredne situacije Sisačko–moslovačke županije u Hrvatskoj radi praćenja vodostaja Save. U dijelu općine Dubička ravan, zbog pojave podzemnih voda, poplavljeno je oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, a na tom prostoru nema domaćinstava.

Na području općine Srbac vodostaj Save je u 13.00 sati iznosio 945 centimetara i primjetno je neznatno povećanje vodostaja. Očekuje se da dođe do stagnacije vodostaja na ovom području. Pripadnici općinske službe Civilne zaštite u više navrata su obišli poplavljena područja u selu Bajinac, a za po četiri domaćinstva u ovom i u selu Kobaš dostavljaju se voda za piće i potrebne namirnice.

Dotok vode na Hidroelektrani Bočac u 14.00 sati je bio je 181 metar kubni u sekundi, a protok 260 metara kubnih u sekundi. Protok na Hidroelektrani Zvornik u 13.00 časova iznosio je 982 metra kubna u sekundi, u Bajinoj Bašti 978, u Višegradu 850 metara kubnih u sekundi.

Visina vodostaja Save na vodomjernoj stanici na Rači u 12.30 iznosila je 686 centimetara, što je za četiri više nego jutros. U općini Kostajnica vodostaj Une je u blagom porastu, nema poplavljenih područja, ni ugroženih objekata.

U općini Bosanski Brod je i dalje na snazi redovna odbrana od poplava, a Općinski štab za vanredne situacije je u stalnom zasjedanju.

Vodostaj Save na mjernom mjestu u Bosanskom Brodu je u porastu i trenutno iznosi 780 centimetara, a na mjernom mjestu u Šamcu je u stagnaciji i iznosi 643 centimetra.

Situacija u općinama koje obuhvata Područno odjeljenje civilne zaštite Sokolac je stabilna.

Na području Trebinja u 14.00 sati nema promjene u odnosu na jutrošnji izvještaj. Na području općine Bileća voda se sasvim povukla u mjestu Duboki Do.