BiH
0

Nivo Save i dalje u porastu, Gradiška i Dubica u pripravnosti

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Vodostaji rijeka u Sarajevu su u blagom porastu, ali su i dalje u koritu i za sada nema opasnosti od izlijevanja u općinama Novi Grad i Ilidža, gdje je bilo kritično posljednjih dana.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nivo rijeke Bosne u Zenici je viši za 10-15 centimetara, ali nije bilo izlijevanja tokom noći.

Nivo Neretve jutros je niži za 10-ak centimetara, dok su vodostaji Bune, Bregave i Krupe znatno povećani i Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona je u stanju pripravnosti.

Neretva je poplavila most i dio naselja Buna te ulicu Gojka Vukovića u Mostaru.

U Unsko-sanskom kantonu situacija je zadovoljavajuća i vodostaj Une je u opadanju u svim općinama. Poplavljena su poljoprivredna zemljišta u Sanskom Mostu i Ključu, ali stanovništvo nije ugroženo.

Rijeke na području Republike Srpske su jutros, kako nam je rečeno u Republičkom zavodu Civilne zaštite, u porastu. Sava je u porastu u Bosanskoj Gradiški i Bosanskoj Dubici te ima tedenciju rasta.

U mjestu Orubica, Sava je poplavila nekoliko domaćinstava i poljoprivredne površine, dok je u mjestima Bajinci i Kobaši blokirano nekoliko domaćinstava.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite i Republičke uprave Civilne zaštite RS ističu da njihove ekipe prate situaciju na terenu 24 sata dnevno te da ljudski životi nisu ugroženi.

U BiH se i danas očekuje oblačno vrijeme, ali sa slabijom kišom.