Goražde
0

FOTO / Nivo Drine dostigao kritičnu tačku, poplavljene kuće

FENA
Obilne kiše uzrokovale su brojne probleme na području općine Goražde.

Nivo Drine iz sata u sat raste. Ekipe Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice su na terenu i već su poduzete određene mjere radi sprječavanja posljedica izlijevanja vode i plavljenja objekata u priobalnim područjima.

Usljed izlijevanja Drine došlo je do plavljenja putnih komunikacija Osanica-Muhovići na dužini oko 50 m na desnoj obali u MZ Osanica, Sadba-Ahmovići na dužini oko 50 m u MZ Sadba, plavljenja šetališta "Mustafe Muratspahića" u MZ Mravinjac, plavljenja šetališta na lijevoj obali Drine kod obdaništa "Sunce".

U naselju Luka došlo je do izlijevanja vode iz šahtova koji služe za odvodnju površinskih voda. Već rano jutros došlo je do plavljenja nekoliko kuća i vikendica u naseljima Mravinjac, Sadba i Osanica.

Ekipe Civilne zaštite i TVJ Goražde rade na obavještavanju građana da iz objekata kojima prijeti opasnost od poplava iznesu stvari te da isključe struju da ne bi došlo do nekih velikih nesreća opasnih po život ljudi

Na terenu se vrši i postavljanje vještačkih brana na mjestima gdje bi moglo doći do izlijevanja vode.

U stalnom zasjedanju je Štab Civilne zaštite, a prema raspoloživim informacijama, postoji i mogućnost angažmana jedinice Oružanih snaga BiH da bi pomogle u evakuaciji stanovništva ukoliko za to bude potrebe.

Do izlijevanja Drine došlo je i u općini Foča-Ustikolina, gdje su poplavljeni putevi, poljoprivredna dobra, a ugroženi su i pojedini stambeni objekti.

Nivo vodostaja Drine u 12 sati iznosio je 3,5 metara i on je u stalnom porastu, a očekivanja su da će još više rasti u popodnevnim satima, s obzirom na to da je najavljeno pražnjenje akumulacija HE Piva.