Centar za ljudska prava
0

Niti građani traže svoja prava, niti ih država poštuje

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu će 5. juna predstaviti Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u zemlji za 2008. godinu.

U saopćenju za javnost Tim Centra za ljudska prava navodi da će promocija biti održana u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, a obratit će se predstavnici Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i Fonda otvoreno društvo BiH te potpredsjednik Ustavnog suda FBiH Faris Vehabović i medijski analitičar Davor Marko.

Specifičnost izvještaja je u tome što nudi i mogući model za prevazilaženje problema sa zaštitom i poštivanjima ljudskih prava. No njegov primarni cilj je bio analizirati obim u kojem je domaće zakonodavstvo usaglašeno s ključnim međunarodnim i regionalnim standardima i pravima.

"Nažalost, jedan od nalaza izvještaja je i upozorenje da se i u 2008. Bosna i Hercegovina nalazi na početku izgradnje efikasnog i funkcionalnog sistema zaštite ljudskih prava", navodi se.

Među razlozima ističe se nedovoljno razvijena pravna svijest građana i građanki o ljudskim pravima (od ukupnog broja ispitanih samo 12,7 posto se nekome obratilo radi zaštite ljudskih prava, dok 87,3 posto građana uopće nije potražilo neku vrstu zaštite; nepoznavanje mehanizama njihove zaštite, te nepovjerenje koje se gaji prema nadležnim institucijama.