Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Nisu usvojene izmjene zakona o prodaji stanova

SRNA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici nije usvojio izmjene i dopune Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Zamjenik premijera FBiH Desnica Radivojević objasnio je da je izmjenama ovog zakona lokalna vlast nosiocu stanarskog prava dužna da obezbijedi zamjenski stan, ukoliko bivši vlasnik ne pristane na isplatu novčane protivrijednosti u roku od pet godina. Do sada je taj rok iznosio deset godina.

Zamjerke ovom zakonskom rješenju iznio je, između ostalih, i poslanik Saveza za bolju budućnost Nihad Alikadić, koji je rekao da se "ovdje radi o stvarnim vlasnicima, te da njihove stanove ne može otkupiti opština".

Prethodno su usvojene izmjene Zakona o izvršnom postupku. 

Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić obrazložio je da je kao predlagač ovog zakona izbacio član 6, koji određuje da svi budžeti predvide pet odsto za finansiranje izvršnih presuda ustavnih sudova FBiH i BiH. 

On je rekao da bi prema tom principu FBiH iz budžeta trebalo da plati oko 80 miliona KM.

Šef kluba poslanika SBB BiH Fehim Škaljić ocijenio je da Vlada FBiH na ovaj način ruši temelje pravnog poretka države. "Ne možemo rušiti temelje pravnog poretka na način što ćemo bagatelisati izvršne sudske presude", rekao je Škaljić.
Marinko Čavara, šef kluba poslanika HDZ-a BiH, ocijenio je da ovo rješenje onemogućava izvršenje sudskih presuda, odnosno da blokira rad sudova.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je u nastavku sjednice u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciju, koji je predložila Vlada Federacije BiH. 

Izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciju predloženo je smanjenje broja članova Upravnog i Nadzornog odbora Agencije radi racionalizacije i smanjenja troškova njenog funkcionisanja.