BiH
0

Nisu usaglašene izmjene Zakona nad grobljima u RS-u

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Izmjene i dopune Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u, na koje je veto stavio Klub Bošnjaka, nisu usaglašene na današnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a.

Sporna pitanja, kojima se odlukom lokalne zajednice propisuje čitav tok sahrane, izgled grobnog mjesta i, između ostalog, i spomenika, pokušat će se usaglasiti na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić vjeruje da je moguće naći kompromisno rješenje, jer je sporan samo jedan amandman bošnjačkog kluba.

"Mislim da je to suviše administrativno od lokalne zajednice i uopće vlasti, s obzirom na to da su vjerske zajednice odvojene i tako je hiljadama godina", dodao je Malić.

I Klub Bošnjaka ukazuje da se lokalnim vlastima daju nadležnosti koje su dosad bile u isključivoj nadležnosti vjerskih zajednica.

Mirsad Đapo, dopredsjedavjući Vijeća naroda RS-a, u ime tog kluba ističe da ga čudi tvrdokorno ponašanje predlagača ovog zakona, Ministarstva za građevinarstvo, urbanizam i stambeno- komunalne djelatnosti.

"S vjerskim zajednicama ništa nisu usaglašavali, a jesu sa Sekretarijatom Vlade RS-a za vjere gdje je od devet zaposlenih šest srpske nacionalnosti", kazao je Đapo i podsjetio da je i Međureligijsko vijeće BiH imalo primjedbe na prvobitno usvojeni Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.

Čudi ga zašto RS ovim zakonom, kako navodi, zadire u pitanja i autonomiju vjerskih zajednica i njime krši zakon o vjerskim slobodama, o čemu će, kaže, uskoro i pismeno upoznati širu javnost i nadležne u RS-u.

S druge strane, pomoćnik ministra za građevinarstvo, urbanizam i stambeno-komunalne djelatnosti Miladin Gaćanović kaže da nisu tačne tvrdnje Kluba Bošnjaka i da vjerske zajednice nemaju osnova za strah.

Gaćanović je i optužio vjerske zajednice da one "žele da oduzmu dio nadležnosti koja po Ustavu RS-a pripadaju lokalnim zajednicama“.

"Pogrebna djelatnost je poslovna djelatnost", ustvrdio je on i dodao da "to nema nikakve nadležnosti s vjerskim zajednicama, koje to zloupotrebljavaju i pokušavaju da stvore paralelni sistem“.

Još je ustvrdio da "se u okviru grobalja ne može odvijati nešto što narušava Ustav RS-a ili da neko to zloupotrebljava“.

Naglasio je i da se u BiH godišnje pogrebnim djelatnostima "obrnu stotine miliona KM i da to dovoljno govori“, a da ovaj zakon RS-a "tu djelatnost stavlja u platne i zakonske okvire RS-a“.