BiH
0

Nisu podržane izmjene Zakona o državljanstvu BiH

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku na sjednici u ponedjeljak nije podržala načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. Jednoglasno su podržana načela Prijedloga zakona o sprečavanju dopinga u sportu BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.

Primljena je k znanju Informacija Ureda zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o 1115. DH sastanku Odbora zamjenika ministara Vijeća Evrope, koji je održan od 7. do 9. juna ove godine, kao i o odlukama Odbora zamjenika ministara donesenim na tom sastanku koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

"Donesen je zaključak u kojem se sugerira Vijeću ministara BiH formiranje radne grupe koja će pripremiti amandmane da bi se pristupilo provođenju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, u slučaju Sejdić-Finci", navodi se.

Svi članovi Zajedničke komisije su, tokom glasanja, bili suzdržani u vezi sIzvještajem o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu, iz djelokruga Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Fonda za povratak, Institucije Ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH i Agencije za antidoping kontrolu, tako da izvještaj nije usvojeno.

Usvojen je Izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, kao i zaključak u kojem je rečeno da će biti održana tematska sjednica na koju će biti pozvani relevantni predstavnici svih nivoa vlasti u BiH koji se bave pitanjima zaštite ljudskih prava u BiH, da bi se razgovaralo o stanju ljudskih prava u BiH, kao i daljnjim aktivnostima koje je potrebno poduzeti radi njihovog boljeg provođenja.

Usvojen je Poseban izvještaj o pravima osoba s invaliditetom, upućen od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Primljena je k znanju Informacija o proceduri imenovanja novog saziva Vijeća nacionalnih manjina BiH, te je zaključeno da će biti formirana radna grupa koja će uraditi sve potrebne aktivnosti radi upućivanja javnog poziva da bi se pristupilo biranju članova u novi saziv Vijeća.

Zbog ranije preuzetih obaveza članova Zajedničke komisije, odlučeno je da ostale tačke dnevnog reda o kojima je trebalo da bude vođena rasprava na današnjoj sjednici, budu razmatrane na narednoj sjednici Zajedničke komisije.