Franjo Komarica
0

"Nisu ostvareni uvjeti za veći povratak prognanih Hrvata"

FENA
Franjo Komarica
Franjo Komarica
Banjalučki biskup Franjo Komarica ponovo je danas ukazao da nisu ostvareni uvjeti za veći povrak izbjeglih i prognanin Hrvata u Banju Luku i RS.

„Postoji konkretan broj ljudi koji se žele vratiti, ali uvjeti za to nisu ostvareni. Njima treba dati mogućnost za ostanak, odnosno materijalnu i pravnu podršku za život dostojan čovjeka“, rekao je biskup Komarica nakon razgovora s potpredsjednikom Vlade i ministrom prosvjete i kulture RS-a Antonom Kasipovićem.

Monsinjor Komarica je naveo i da se o povratku stalno govori, ali da bi trebalo preći s riječi na djela.

„Ima određenih poteškoća i prepreka koje se moraju adekvatno i objektivno sagledati i onda rješavati“, naglasio je Komarica, podsjetivši da je to posao svih nivoa vlasti.

Ističući da je povratak izbjeglih bitan ne samo za Hrvate nego i za ostala dva konstitutivna naroda u BiH, Kasipović je naveo da će Vlada u ovoj godini rješavati aktuelne probleme za održiv povratak.

„Vlada RS-a ima velike planove kada je riječ o pitanju povratka i ti planovi bit će ostvareni uskoro“, obećao je Kasipović.

Napomenuo je i da je Vlada RS-a prošle godine finansijski podržala rad Katoličkog školskog centra, a namjerava da pomogne u druge projekte koji se tiču Katoličke crkve u Banjoj Luci.