Sastanak u Kantonu Sarajevo
0

Ništa od štrajka GRAS-a

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Radnici GRAS-a neće stupiti u štrajk u ponedjeljak u ponoć, kako je ranije bilo najavljeno. Naime, u posljednji čas je došlo do "usaglašavanja stavova" između predstavnika Vlade KS i Sindikata komunalne privrede ovog preduzeća.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić i ministar saobraćaja u Vladi KS Haris Lulić na sastanku sa predstavnicima Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS usaglasili su u ponedjeljak stavove vezane za osnovne zahtjeve uposlenika tog preduzeća. Za utorak ujutro zakazana je vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će se definisati zaključci o nekoliko osnovnih zahtjeva koje je Sindikat GRAS-a tražio od Vlade KS.

Od Ministarstva zdravstva KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS tražit će se urgentno rješenje ovjere zdravstvenih knjižica uposlenicima GRAS-a. Pred Vladom Kantona Sarajevo će u četvrtak biti informacija o broju prodatih mjesečnih karata budžetskim korisnicima od KJKP GRAS sa prijedlogom zaključka o implementaciji odluke kojom se svi budžetski korsnici obavezuju za kupovinu mjesečnih karata za gradski prevoz za svoje uposlenike.

Po zakonom predviđenoj proceduri, a u što kraćem roku, bit će organizirana tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će se razmatrati stanje u GRAS-u, gdje će se od menadžmenta i uprave tražiti prijedlog mjera za rješavanje problema u ovom preduzeću. Na sjednicu u utorak pozvan je i direktor GRAS-a koji će upoznati Vladu KS o trenutnom finansijskom stanju, kako bi augustovska plaća bila isplaćena do kraja ove sedmice.

Nakon sjednice, u utorak u 11:00 sati zakazan je nastavak razgovora sa predstavnicima Sindikata GRAS-a, saopšteno je iz press službe KS.