BiH
7

Ništa od sastanka: Radnici Feroelektra zatekli prazne kancelarije Uprave

Piše: D. K.
Radnici Feroelektra nalaze se u veoma teškoj, gotovo bezizlaznoj situaciji. Naime, ovo preduzeće duguje im 27 neisplaćenih plata.

Tim povodom u ponedjeljak su sa članovima Uprave Feroelektra razgovarali o isplati barem jedne neisplaćene plate.

Jutros u 10 sati trebali su se opet sastati sa Upravom, međutim do tog sastanka ipak nije došlo.

Kada su se pojavili u zakazano vrijeme, radnici su zatekli napuštene i zaključane kancelarije Uprave.

"Iz kancelarija su izneseni kompjuteri i određeni broj radnih stolova i stolica", rekao nam je predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić.

Prema njegovim riječima, radnici Feroelektra sada se nalaze u pat-poziciji i ne znaju šta da rade.

"Zvali smo i policiju da evidentira da radnici nisu ništa uništili ili otuđili. Nemamo s kim razgovarati. Ne znamo šta da radimo. I dalje se nalazimo u zgradi kompanije, čekamo hoće li nam se neko obratiti iz Uprave društva", dodao je Smajić.

Agencija za privatizaciju u FBiH podnijela je prošle sedmice posebnom Odjelu za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima protiv Gorana Stanića i grupe lica u Feroelektru d.d. Sarajevo, Stanić-Investu d.o.o. Kreševo i s njima povezanim društvima.

Radi se o licima za koje se sumnja da su poduzimala radnje koje su dovele do finansijskog obezvrjeđivanja kompanije Feroelektro d.d. Sarajevo, i za koje se smatra da postoje osnovi sumnje o počinjenju krivičnog djela organizovanog kriminala, prevare, krivotvorenja službene isprave, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Naime, nakon što su Agencija za privatizaciju u FBiH, kao prodavac, i Stanić-Invest d.o.o. Kreševo, kao kupac, zaključili Ugovor o kupoprodaji državnog kapitala Feroelektro d.d. Sarajevo 15. januara 2004. godine, utvrđeno je da kupac ne izvršava svoje obaveze iz Ugovora, prije svega, po osnovu investiranja-ulaganja.

S obzirom na to da su nedostajala nova ulaganja u društvo, nisu se izvršavale obaveze prema povjeriocima, te su neki od njih svoja potraživanja naplaćivali u postupku prinudne naplate iz imovine društva Feroelektro.

Kupac, zatim, bez saglasnosti Agencije, zalaže imovinu Feroelektra, povezana društva podižu kredite kod banaka za svoje potrebe, Feroelektro dodatno zadužuju putem pozajmnica...

Kako je saopštila ova agencija, poslovne aktivnosti Feroelektra svedene su na izdavanje imovine u zakup, uglavnom nekom od povezanih društava, a i ovi ugovori su zaključeni na štetu Feroelektra, jer je ugovarana enormno niska cijena zakupnine.

Agencija smatra da je ova grupa svojim djelovanjem uništila poslovne aktivnosti društva Feroelektro te da je na nezakonit način izvlačena imovina u svim njenim oblicima u korist povezanih društava.

Agencija očekuje da će Tužilaštvo BiH, nakon što ocijeni da postoji osnova sumnje da su izvršena krivična djela, donijeti naredbu o provođenju istrage, te da će poduzimati i druge radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH.