CNB Interpol Sarajevo
0

'Nismo primili crvenu potjernicu za Ganića'

FENA
CNB Interpol Sarajevo danas je saopćio da dosad nije zaprimio crvene potjernice posredstvom Generalnog sektretarijata Interpola, koje se odnose na slučaj Ganić i ostali, saopćeno je iz kabineta ministra sigurnosti BiH.

Crvena potjernica Interpola koristi se radi hapšenja i ekstradicije traženih osoba na osnovu naloga za hapšenje.

Crvena potjernica nije međunarodni nalog za hapšenje i izdaje se na temelju važećeg nacionalnog naloga za lišenje slobode ili izvršenje pravosnažne sudske presude, s tim da značajan broj zemalja priznaje crvenu potjernicu kao dovoljan osnov za lišenje slobode i stavljanje tražene osobe u privremeni ekstradicioni pritvor, pod uslovom da ona sadrži sve potrebne informacije, uključujući i bilateralneugovore, konvencije o ekstradiciji itd.

U manjem broju zemalja, crvene potjernice su samo sredstvo za identifikovanje i pronalaženje traženih lica. Zahtjevi se šalju u elektronskoj formi i primaju u Generalnom sekretarijatu Interpola u Lyonu.

Istovremeno se vrši procjena sadržaja i donosi odluka o raspisivanju ove potjernice.

Od momenta ubacivanja u ASF bazu, informacija o potjernici dostupna je svim zemljama članicama Interpola, koje su povezane sa sistemom.

Obaveze Bosne i Hercegovine prema crvenoj potjernici su lociranje radi hapšenja i ekstradicije traženih osoba na osnovu naloga za hapšenje zemlje tražioca.

U slučaju objavljivanja crvene potjernice za državljanima Bosne i Hercegovine od Generalnog sekretarijata Interpola u Lyonu na zahtjev zemalja članica Interpola, naša država u skladu sa svojim pozitivnim zakonodavstom, ne izručuje svoje državljane.

Preciznije, u slučaju Ganić i ostali, Bosna i Hercegovina neće izručiti ni jednog svog državljanina koji se nalazi na njenom prostoru, ali ako neko od njih napusti prostor Bosne i Hercegovine tj. boravi na teritoriji druge države, postoji mogućnost njegovog izručenja, navodi se u saopćenju iz kabineta ministra sigurnosti BiH.