Štrajkački odbor
0

Nismo optimisti kada je riječ o rješavanju problema u Mostaru

FENA
Predstavnici Štrajkačkog odbora zaposlenika Grada Mostara nakon jučerašnjih protesta ispred zgrade OHR-a u Mostaru održali su sastanak s voditeljem Regionalnog ureda visokoga predstavnika (OHR) u Mostaru Anatolijem Viktorovim.

U izjavi za Fenu član Štrajkačkog odbora uposlenika Grada Mostara Zvonko Stanić kazao je kako su tokom sastanka Viktorova upoznali s teškom situacijom i svim problemima s kojima se susreću službenici i namještenici Grada Mostara zbog neusvajanja budžeta i neizbora gradonačelnika.

Po Stanićevim riječima, Viktorov je na sastanka obećao kako će danas u Sarajevu održati sastanka s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i predstavnicima HDZ-a BiH i SDA kojima će predložiti neka rješenja kako bi se agonija u Mostaru riješila.

"Nismo veliki optimisti kada je riječ o najavljenom sastanku, čini nam se kako i OHR cijelu situaciju gleda s distance i čeka da se napravi neko političko rješenje", kazao je Stanić.

Govoreći o rješenju situacije u Mostaru, Stanić je kazao kako bi visoki predstavnik trebao iskoristiti svoje bonske ovlasti i nametnuti privremeno rješenje dok se ne usvoji proračun i ne izabere gradonačelnik Mostara.

Stanić je najavio i održavanje Zbora službenika i namještenika Grada Mostara u petak, 17. jula, s početkom u 12 sati na kojemu će se zatražit totalna obustava rada.

Inače, službenici i namještenici mostarske Gradske uprave već su u dvosatnom štrajku svakog radnog dana - od 11 do 13 sati, a na taj korak odlučili su se zbog toga što već više mjeseci ne primaju plate, odnosno što Gradsko vijeće još nije usvojilo ovogodišnji budžet.