Predsjednik Saveza RVIBiH
0

"Nismo odgovorni ako dogovori s MMF-om ne budu ispoštovani"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon što je Kolegij Parlamenta jednoglasno jučer odlučio da se Izmjene i dopune zakona u vezi s boračko-invalidskom zaštitom neće naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 16. februar, predstavnici četiriju udruženja su održali sastanak s premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem.

Radi se Savezu RVIFBiH, Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca BiH, Savezu demobiliziranih boraca FBiH i Savezu dobitnika najviših ratnih priznanja, koji su odlučili zajednički nastupati prema Vladi FBiH kojoj, kako su kazali, više ne vjeruju.

Na sastanku s premijerom i ministrom za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Zahidom Crnkićem samo je dogovoreno da ministar već danas napiše akt za ove četiri temeljne boračke organizacije u kojem će biti precizirano da će po jedan predstavnik biti u sastavu Međuresornog tima koji je zadužen da radi na tekstu Zakona o cenzusu, potvrdio je Feni Safet Redžić, predsjednik Saveza RVIBiH.

Izmjene kojima su borci nezadovoljni, a bili su prvobitno u proceduri, predviđeno je ozakonjenje imovinskog cenzusa kao uvjeta za nastavak isplate određenih mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i ratnim vojnim invalidima. Kad je u pitanju druga kategorija, cenzus bi se odnosio samo na invalide čiji je invaliditet manji od 60 posto. (Ne bi važio za djecu poginulih boraca koja su na redovnom školovanju).

"Na osnovu tog novog teksta bit će jasnije javnosti šta se to smatra cenzusom, a tek onda će se moći razgovarati o uvođenju cenzusa bilo kome", kazao je Redžić.

Dogovoreno je da taj posao bude završen u narednih nekoliko dana zbog činjenice da bi do 23. februara ovaj zakon trebao biti pušten u parlamentarnu proceduru.

"Dovedeni smo pred zid postupcima Vlade Federacije BiH, koja je imala izuzetno mnogo vremena da s nama sjedne i prije dva mjeseca i mnogo prije, a ona nas je dovela do toga da nešto treba da dogovorimo u roku od dva do pet dana i to isključivo da moramo prihvatiti ono šta ona traži", dodao je Redžić.

Vlada FBiH obrazlaže donošenje zakona zbog uvjetovanosti finansijskim aranžmanima Federacije s međunarodnim partnerima - Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

"U ovom trenutku apsolutno se ne osjećamo odgovornima ukoliko ne bude odobrena druga tranša novca od MMF-a, odgovorni trebaju biti oni koji nisu na vrijeme radili svoj posao", istaknuo je Redžić.