BiH
0

Niske temperature usporavaju deblokadu srebreničkih sela

FENA
Foto: Prijateljisrebrenice.org
Foto: Prijateljisrebrenice.org
Sela oko Srebrenice i dalje su blokirana, a snijeg koji je padao tokom vikenda donio je nove probleme mještanima koji od Nove godine nisu u mogućnosti da dođu do Srebrenice. Pomoć je pristigla i od Organizacije Crvenog krsta Republike Srpske.

Put do najudaljenijih sela Luka i Krušev Do i dalje je neprohodan, a mašine za čišćenje nalaze se na 14 kilometara od ovih sela. U selu Ljeskovik zbog snježnog nevremena jučer nije radila područna škola. Iz sela Šubin telefonom se javio Sevledin Atić koji je rekao da su povratnici u ovom selu već šest dana bez ikakve komunikacije sa Srebrenicom.

Put do Šubina je neprohodan, a tokom ovih dana u prekidu je snabdijevanje električnom energijom. Problema imaju i mještani Sućeske dok je put do Osmača od jutros prohodan.

Dežurna ekipa već dva dana vrši sakupljanje snijega sa srebreničkih ulica i deponuje ga van grada.

"Trenutno se čisti put Ljeljen Do - Ljeskovik, Srebrenica-Brda-Žutica, dok su ostali krakovi uglavnom očišćeni. Dajemo sve od sebe da svima budemo na raspolaganju", izjavio je Ševko Karić, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove u općini Srebrenica.

Sve ekipe za čišćenje snijega su na terenu, ali su smetovi na pojedinim mjestima viši od dva metra, a usljed niskih temperatura od noćas su i zaleđeni, što usporava akciju čišćenja puteva do srebreničkih sela.