Bakir Izetbegović
0

"Nisam zadovoljan obrazloženjem za smjenu Sadovića"

FENA
Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PSBiH Bakir Izetbegović je, upitan o smjeni ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića, kazao novinarima da nije zadovoljan obrazloženjem kao ni načinom na koji se komuniciralo s Klubom poslanika SDA.

“Nisam zadovoljan obrazloženjem, mislim da se pretjerano kritički išlo u odnosu na Sadovića, da on nije zaslužio mnoge kvalifikacije. Nisam zadovoljan ni načinom na koji se komuniciralo s Klubom”, kazao je Izetbegović.

Dakle, dodao je on, nama se naredilo, odnosno bio je ultimatum, ko ne bude glasao za stav Predsjedništva da se neće naći na listama iduće godine.

“Mene to kao čovjeka onemogućava, nisam u stanju pod prijetnjom da nešto uradim. Mislim da je u redu zamijeniti ministra, ali da nije u redu ono sve što se našlo u obrazloženju i da nije u redu način na koji se komuniciralo s Klubom”, kazao je Izetbegović dodajući da će biti suzdržan prilikom glasanja.

Kako je kazao, Stranka ima pravo da zamijeni svog ministra i da traži više, “to je najviša pozicija koju SDA daje u operativnoj vlasti, i stranka ima pravo na to”.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će danas razmatrati Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića o smjeni ministra sigurnosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarika Sadovića.

Špirić je krajem prošle sedmice donio odluku o smjeni ministra Sadovića, nakon što je u njegov ured stigao zahtjev Stranke demokratske akcije za smjenu Sadovića.