Ivo Josipović
0

"Nisam se izvinio, nego sam izrazio žaljenje"

Sarajevo-x.com/SRNA
Ivo Josipović u posjeti Sarajevu (Foto: Fotoservis)
Ivo Josipović u posjeti Sarajevu (Foto: Fotoservis)
Nakon što su mediji prenijeli da se Ivo Josipović izvinio zbog zločina koje su počinile hrvatske snage u BiH, hrvatski predsjednik je sinoć u Mostaru rekao da je njegov govoru u Parlamentu BiH krivo interpretiran.

"To nije bilo izvinjenje, nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu navečer tokom susreta sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

On je istakao da mu je žao što je njegovo govor pogrešno prenesen, piše Jutarnji list.

"Međunarodna zajednica ga je pohvalila, ali on nije produkt ničije naredbe. To je bio govor spremnosti da se priznaju vlastite greške i otvori bolja i kvalitetnija budućnost", zaključio je Josipović i dodao kako svaki odgovoran političar sa ovih prostora ima zadaću sagledati dobre i loše strane politike koju je njegova država vodila.

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor tvrdi da Hrvatska nikad nije vodila agresorski rat i najavljuje da će pozvati na razgovor predsjednika Ivu Josipovića da bi razmotrili izvinjenja koje je uputio BiH.

"Hrvatska je vodila odbrambeni i oslobodilački rat i nije posezala ni za čijom teritorijom", rekla je Kosorova sinoć, reagujući na izvinjenje koje je Josipović uputio BiH za hrvatsku politiku tokom 90-ih. Kosorova kaže da "Hrvatska nije napala BiH, već je ta zemlja, kao i Hrvatska, bila žrtva agresije Slobodana Miloševića", prenose hrvatski mediji.

Na novinarsko pitanje je li se čula sa Josipovićem nakon njegovog izvinjenja, Kosorova je priznala da nije.