Jure Galić
0

Nisam iznenađen zahtjevom SDS-a za donošenje "Rezolucije o osudi komunističkog režima"

FENA
Predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Jure Galić nije iznenađen zahtjevom Srpske demokratske stranke (SDS) upućeno Skupštini Bosne i Hercegovine o donošenju "Rezolucije o osudi komunističkog režima".

U današnjem saopćenju SABNOR-a, koje je potpisao Galić, navodi se da SDS-u smeta BiH koja je stvorena u narodnooslobodilačkoj borbi, a koju su organizovali u prvom redu komunisti i Komunistička partija.

" Njima je uvijek smetala BiH, njena prirodna cjelovitost, rnultikulturalnost, tradicionalno jedinstvo i sloga njenih naroda i građana. Kao takva uvijek je bila i ostala velika smetnja Radovanu Karadžiću i SDS-u, kao i ostalim srpskim nacionalistima i fašistima u stvaranju velike Srbije u čijim granicama bi morala da bude BiH ali, svakako, bez Bošnjaka, Hrvata i bez nepodobnih i neposlušnih Srba", ističe se u saopćenju.

U saopćenju se dalje navodi da je SDS nastala voljom Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića i koja se temelji na poznatoj ideologiji i političkoj tradiciji Ilije Garašanina, začetnika ideje o velikoj Srbiji i izvršioca te ideologije i politike Draže Mihajlovića koji je oživotvorio tu politiku u Drugom svjetskom ratu u službi okupatora, ubijajući na hiljade Bošnjaka, Hrvata i Srba koji nisu prihavatali takvu politiku.

Galić ističe da se na istom tom putu kojim je išao Mihajlović i četništvo, u ovom posljednjem ratu našao i Radovan Karadžić i njegov SDS koji su slijedili i izvršavali njegovu genocidnu velikosrpsku politiku.

"Skupštino, bujrum! Nemoj da šutiš, opredijeli se! Pred sobom imaš dva zahtjeva. Jedan antifašistički, borački, partizanski, koji traži zabranu postojanja i djelovanja fašističkih organizacija, i drugi, fašistički koji traži osudu komunističkog totalitarnog režima u BiH. Jedan i drugi čekaju na tvoj stav i odgovor", kaže se u današnjem saopćenju predsjednika SABNOR-a Jure Galića.