BiH
0

Ninković: Neriješena afera s kupovinom poslanika u RS-u ozbiljno narušila povjerenje u institucije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Narodna skupština Republike Srpske (RS) ni u prvom kvartalu ove godine nije došla do razriješenja, navodne, afere s kupovinom poslanika u RS, koja je bacila mrlju na efikasno proveden proces kunstituisanja vlasti u tom entitetu i narušila ugled parlamenta - upozorio je danas Željko Ninković, konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI).

On kaže da je javnost još uskraćena za relevatnu, službenu informaciju šta se ustvari dogodilo u tom "skandalu koji je potresao RS".

Sve to, smatra, "ostavlja prostor za spekulacije koje ozbiljno narušavaju ugled institucija u RS te dodatno smanjuju povjerenje građana u njih, što je vrlo ozbiljan problem".

Ninković navodi da je i izlazak Napredne Srpske iz skupštinske većine u RS, čime je ona svedena na svega 42 poslanika, također argumentovan protestom zbog nerješavanja "skandala oko kupovine poslanika u RS-u".

Ninković, koji je zadužen za monitoring rada Vlade i Narodne skupštine RS-a, dodao je da rezultati rada entitetske vlade, iako je prva formirana nakon općih izbora u BiH, nisu impresivni, dok je parlament u prvom kvartalu pokazao respektabilan nivo angažavnosti, ali da je program njegovog rada za ovu godinu usvojen tek u aprilu.

Dodao je da je najvažniji rezultat Vlade RS-a u prvom kvartalu pripremljeni set tzv.reformskih zakona, o kojima su podijeljenja mišljenja, a sindikalci su izrazili svoje negodovanje zbog najava usvajanja novog zakona o radu.

"Zaduženost je i dalje najveći problem s kojim se suočava RS, a njen ukupni dug je dostigao visinu dva i po godišnja budžeta i iznosi više od pet milijaradni KM te čak četvrtina budžeta za 2015. ide na otplatu dugova", upozorio je on.

Ukazao je da entitetski parlament i dalje funkcioniše bez predstavnika hrvatskog naroda u njegovom rukovodstvu, čime je narušeno ustavno pravo konstitutinih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima u RS-u.

I stepen nedovoljne zastupljenosti žena u parlamentu i njegovim radnim tijelima parlamenta je, kaže, dodatna potvrda neravopravnog položaja tog spola u društvu u RS-u.

U aktulenom sazivu Narodne skupštine ima svega 14 žena, od ukupno 83 parlamentarna mjesta, što je niže i od njihove zastupljenosti u federalnom i državnom parlamentu.