Penzionisani vojnici poručili
92

"Nikšiću, riješio si nas se za danas, sljedeće sedmice bit će svašta"

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Penzionisani vojnici koji su danas tražili svoja prava ispred zgrada Parlamenta i Vlade Federacije BiH na kraju su se sastali sa premijerom Nerminom Nikšićem koji im je objasnio razloge zbog čega je tačka dopune Zakona o povoljnijem penzionisanju skinuta sa dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta Federacije BiH.

Nakon više od šest sati, bivši pripadnici Oružanih snaga BiH koji su Zakonom iz 2010. godine dobili pravo na prijevremeno penzionisanje krenuli su kućama.

Uslijedilo je ovo nakon što je predstavnike ove populacije primio premijer Nermin Nikšić.

"Mi smo 8. oktobra dobili pismo od MMF-a u kojem insistiraju da dok ne obave razgovore sa nama, ne razmatramo ovaj Zakon u parlamentarnoj procedru. Predstavnici MMF-a će se u u roku od dan ili dva oko toga izjasniti. Ja očekujem da će njihovo izjašnjenje biti pozitivno i da će Zakon biti vraćen u parlamentarnu proceduru u hitnom postupku", kazao je Nikšić koji je izrazio žaljenje zbog cijele situacije.

"Koga su zmije ujedale i guštera se boji", dodao je premijer Vlade FBiH.

Predstavnik penzionisanih vojnika Oružanih snaga BiH Senad Hubjer kazao je kako su dobili garancije od Nikšića da će početkom sljedeće sedmice ponovo uputiti po hitnom postupku Prijedlog zakona o njihovom penzionisanju.

"Od predsjedavajućeg Parlamenta FBiH Fehima Škaljića smo dobili garancije da će on sazvati vanrednu sjednicu čim dobije Prijedlog zakona što će, nadam se, biti sredinom naredne sedmice", kazao je Hubjer.

Međutim, kada su predstavnici sa ovim prijedlogom i pojašnjenjem Vlade FBiH izašli pred više od stotinu promrzlih penzionisanih vojnika koji su satima čekali ispred da im se neko iz vlasti obrati, nastala je prava pometnja. Mnogi su bili nezadovoljni i tražili su da Nikšić izađe i da im on saopšti ono što je prethodno rekao njihovim predstavnicima.

"Nikšiću, riješio si nas se ove sedmice, naredne očekuj svašta", kazao je jedan od nezadovoljnih penzionisanih vojnika. Drugi su prijetili da će upasti u zgradu i zapaliti je.

"Dvije godine nas lažete! Kako vas nije stid. Nemamo šta jesti a vama plaće po nekoliko hiljada maraka. Nikšiću izađi, sram te bilo", kazao je jedan od pristunih penzionisanih vojnika mašući tabletama za smirenje koje godinama pije.

Šta će se desiti naredne sedmice i kakav će biti odgovor MMF-a po pitanju penzionisanih vojnika i njihovih penzija, još uvijek nije jasno.

"Sljedeći put kad dođemo, ako ne bude po našem, bit će ovdje svašta. Mi ćemo u većem broju doći naredne sedmice i nećemo otići dok se naš status ne riješi", poruka je jednog od penzionera upućena Vladi Federacije BiH.