Zakon će biti na sjednici Vlade FBiH
201

Nikšić: Žao mi je što su pripadnici Oružanih snaga izmanipulirani

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je prisustvovao sastanku Kolegija Predstavničkog doma u proširenom sastavu nakon kojeg je izrazio žaljenje što je kategorija pripadnika Oružanih snaga izmanipulirana.

"Ovdje su u situaciji da protestuju na način da je i njima jasno da se nalaze u zakonu. Žao mi je što su došli, a znam i kako su došli. Dobijali su mailove u kojima stoji da ih je SDP-e izdao", kazao je Nikšić.

Pripadnici OS BiH, u to, kaže, mogu vjerovati ili ne vjerovati, dodajući da više nema nikakve teoretske šanse da oni ne budu u zakonu.

"Na nama je da taj zakon usvojimo na narednim sjednicama Federalne vlade. Planiram odmah nakon praznika razgovarati s predstavnicima Udruženja. Na taj način trebali bi 5. ili 7. marta na sjednici imati ovaj zakon", kazao je Nikšić.

Istakao je da kada vidi ovo politikanstvo da se plaši i za sudbinu ovog zakona i ko će se sve pojaviti sa željom da se prošire prava što bi opet moglo da ima određene posljedice.

"Čini mi se kako SDA na ovaj način, pošto nije uspjela na budžetu, pokušava da sruši aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom kako bi BiH uveli u neizvjesnost", istakao je Nikšić.

Mišljenja je da za ovu kategoriju nema rješenja kako je htio SDA na način da dobijemo zakon a da izgubimo aranžan s MMF-om.

Smatra da bi tek tada borci koji danas protestuju ispred Federalnog parlamenta bili prevareni.

Na jutrošnjem sastanku s pripadnicima MMF-a, ističe, da je zakon upotpunosti usaglašen, odnosno "gotovo 100 posto potvrđen“.

To znači, kako kaže, da su pripadnici MMF-a prvi put pristali da u zakonu bude jedna kategorija demobilisanih boraca i da u njoj budu ratni vojni invalidi. Do sada je to, podsjeća, bio problem.

Navodeći da kategorija pripadnika Oružanih snaga ni na koji način nije oštećena, naglašava da oni već dobijaju nadoknadu kao da se nalaze u penziji, tako da finansijski ničim ne trpe.

Kada bude zakon usvojen i ova kategorija će, naglašava, biti u zakonu.

"Usvajanjem zakona danas imamo vrlo jasnu poruku da dolazi do prekida arnžmana s MMF-om i da ćemo biti u prilici da ugrozimo i plate budžetskih korisnika i primanja svih onih koji su naslonjeni na budžet od porodica poginulih boraca, raznih vojnih invalida, civilnih žrtava rata pa do redovnih penzionera i onih penzionera koji su po povoljnim uvjetima penzionisani", kazao je Nikšić.

Inače, borci su i dalje ispred zgrade Paralamenta FBiH i poručuju da će ostati do kraja sjednice Predstavničkog doma PS FBiH koja je u toku.