BiH
260

Nikšić: Vrijeme je da rezultati izbora budu volja građana, a ne onih kojih koji broje glasove

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić je u Konjicu na glasačkom mjestu u Domu izviđača glasao na ovogodišnjim lokalnim izborima. U izjavi za medije nakon glasanja, Nikšić je naveo kako očekuje da što veći broj građana izađe na biračka mjesta i obavi svoju građansku dužnost.

"SDP BiH na ove izbore izlazi nakon teškog poraza 2014. godine. U međuvremenu smo radili na reorganizaciji stranke, a ono što je sigurno, jeste da se u ovoj kampanji ljudi vraćaju SDP-u.Siguran sam da nam je ova kampanja dobro došla u vraćanju povjerenja građana u SDP BiH, a nadam se da će to pokazati i rezultati, što je dobra osnova za 2018. godinu. Tada moramo napraviti jedan ozbiljan blok, jer očito nas ova vlast ne vodi nigdje nego u prošlost, nacionalizam, podjele, mržnju i strah", rekao je Nikšić.

Na pitanje novinara o izbornim malverzacijama u biračkim odborima na glasačkim mjestima, dodao je da ne prihvata činjenicu da se takvi slučajevi odmah ne kazne.

"Žao mi je što smo svjedoci da se posljednjih nekoliko dana otkrivaju stvari koje očito govore kako moramo mijenjati izborni sistem, kada je u pitanju glasanje i brojanje glasačkih listića, jer je svima jasno da tu postoje manipulacije od strane SDA i njihovih partnera", rekao je Nikšić.

Dodao je da ne može prihvatiti činjenicu da institucije zadužene za provedbu zakona odmah ne reagiraju i ne pohapse te ljude i zatraže porijeklo novca.

"Ne mogu da vjerujem da se ne može stati u kraj opštinskim izbornim komisijama koje se ponašaju kao da su izbori zbog njih, pa zato u biračke odbore stavljaju samo ljude koji su bliski ili su članovi vladajuće koalicije SDA – SBB – HDZ-a. Mislim da to najbolje pokazuje u kakvoj zemlji živimo i da je stvarno vrijeme da promijenimo izborni sistem i da omogućimo da rezultati izbora budu volja građana, a ne volja onih koji broje", smatra Nikšić.