BiH
7

Nikšić: Stvoriti sve uslove za efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala

FENA
Nermin Nikšić: Ponosan sam što smo ispunili ono što smo obećali
Nermin Nikšić: Ponosan sam što smo ispunili ono što smo obećali
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, sa saradnicima, primili su danas u Sarajevu glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića.

Povod za ovaj sastanak je jučerašnje objavljivanje u "Službenim novinama" Federacije BiH tri zakona iz antikoruptivnog seta, koji su usvojeni u Parlamentu BiH. Riječ je o Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine, čija primjena počinje šest mjeseci od dana stupanja na snagu, te Zakona o izmjenama Krivičnog zakona Federacije BiH i Zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku FBiH. Uskoro se očekuje i objavljivanje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom, te novog federalnog Zakona o prekršajima.

Premijer Nikšić je nakon usvajanja ovog seta u Parlamentu FBiH istakao da je to "dan kada se počinje pisati historija u borbi protiv korupcije", dok je danas naglasio potrebu da se njihova primjena dočeka što spremnije.

"Potrebno je pripremiti operativni plan i tako stvoriti pretpostavke da za to nadležni federalni organi koji će biti formirani krenu u odlučnu i efikasnu borbu protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH i da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno. Za to je potrebno osigurati prostor, kadrove i sredstva, što ćemo mi i učiniti", rekao je federalni premijer.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji će biti stvarno i mjesno nadležni za krivično gonjenje i suđenje u postupcima za djela organiziranog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala. Ovim zakonom osigurava se jedinstveno, usklađeno i efikasno postupanje specijaliziranih federalnih organa u borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH, odnosno stvaraju zakonske pretpostavke da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno s ciljem da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice.

Danas je dogovoreno da se u što kraćem roku organizira sastanak predstavnika Vlade FBiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi bila dogovorena implementacija ovih zakona koji će omogućiti što efikasniju i uspješniju borbu protiv korupcije i svih oblika organiziranog kriminala, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.