BiH
637

Nikšić: Šta je u nama pa nas samo nesreća može ujediniti?

Klix.ba
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je nakon saznanja da su u jami Raspotočje poginula petorica rudara nakon gorskog udara koji je jučer pogodio rudnik emotivno govorio u programu Federalnog radija kazavši da je ovo tragedija koja je pogodila cijelu zemlju.

"Ne znam više šta bi nam se moglo desiti zadnjih mjeseci nakon onih poplava, pa sad ovoga", kazao je Nikšić.

Premijer je ispričao i potresan detalj o Hajrudinu Brodarcu koji je prije samo tri dana počeo raditi u rudniku iz kojeg danas nije izašao sa svojim spašenim kolegama.

"Direktor je govorio o njegovoj sreći kada je donio ljekarsko uvjerenje i potpisao ugovor, plakali su i oni koji su dugo u ovom poslu".

Nikšić se osvrnuo i na nevjerovatnu solidarnost među rudarima, koji nisu razmišljali o sebi već su odmah krenuli spašavati kolege, ali i solidarnost svih ljudi u BiH koje posljednjih 20 godina jedino nesreća može ujediniti.

"Šta je u nama da ne možemo biti jedinstveni i tako se ponašati kada nije stanje prirodne nesreće?", zapitao se Nikšić i nastavio:

"Predsjednik RS Milorad Dodik mi se jutros javio i rekao 'sve što imam ti je na raspolaganju'. Šta je u nama da se ne možemo tako ponašati i kada nema nevolje, jer toliko nas je malo...U ovim situacijama shvatite koliko je život jeftin i treba se okrenuti onome što će nam svima stvoriti bolje uslove za život, da ne razmišljamo kako se ko zove, kojem se bogu moli..."