Dvodnevan posjeta Albaniji
0

Nikšić se u Tirani sastao sa Berishom

Anadolija
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić susretom sa albanskim premijerom Sali Berishom započeo je dvodnevnu službenu posjetu Albaniji, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Tirane. Na konferenciji za novinare nakon ceremonije dočeka i sastanka delegacija Nikšić je zahvalio Berishi na srdačnom dočeku uz sve počasti, budući da se radi o posjeti premijera jednog bh. entiteta.

Nikšić je izrazio uvjerenje da će prijateljski odnosi dvije zemlje biti unaprijeđivani i u budućnosti, ukazujući na potrebu intenziviranja saradnje na poljima infrastrukture, energetike, poljoprivrede i turizma. On je dodao kako Albaniju smatra zemljom koja bi se trebala uzeti za primjer kada je u pitanju razvoj infrastrukture.

Izražavajući uvjerenje da će bh. kompanije koje su aktivne u Albaniji radove završiti u zadatim rokovima, Nikšić je rekao i kako bi BiH uskoro trebala da otvori ambasadu u Tirani.

Premijer Albanije Sali Berisha podsjetio je na dobre odnose dviju zemalja, naglašavajući podršku cjelovitoj BiH, budući da je takva Bosna i Hercegovina izuzetno bitan stabilizirajući faktor na Balkanu. On je rekao kako albanska manjina već stoljećima živi u BiH ali i da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca danas žive u Albaniji, podsjećajući kako te manjinske skupine uživaju sva ljudska i građanska prava.