BiH
2

Nikšić se sastao s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije i banaka

FENA
Na inicijativu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu održan je sastanak s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije i najvećih banaka u cilju cjelovitog sagledavanja trenutnog stanja na tržištu Federacije.

Konstatirano je da je ono trenutno stabilno, a dogovorene su i određene kratkoročne i dugoročne mjere kojima bi se zadržalo postojeće stanje.

Vremenske neprilike kod nas i u svijetu, od suše do požara koji haraju, umanjile su ili će umanjiti prinose pšenice koja je berzanska roba, pa je zaključeno kako je jedan od načina održavanja stabilnosti ovog sektora mogućnost da se putem Federalne direkcije za robne rezerve obezbijede dovoljne količine žitarica kako bi stanje na tržištu ostalo stabilno.

Predstavnici mlinsko-pekarske industrije su istakli probleme s kojima se suočavaju, a posebno su naglasili nelojalnu konkurenciju, te crno i sivo tržište koje pojedine subjekte stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge.

Istaknuta je i potreba da se više pažnje posveti poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno sjetvi žitarica i da se na tom planu napravi dugoročna strategija.

  • Moramo istaći kako su u prethodnom periodu vlasti često imale neadekvatan odnos prema poljoprivrednicima. Iz tog razloga vrlo je bitno u budućnosti osigurati ambijent i dati garancije, odnosno zajedno s proizvođačima snositi troškove i rizik kako bi se u Federaciji BiH što veće površine zasijale pšenicom i kukuruzom. Na taj način bi se garantirao otkup prilikom žetve te bi bile obezbijeđene dovoljne količine strateški bitnih roba - istakao je premijer Nikšić, naglasivši da će u skladu s incijativom i obavljenom raspravom, te u cilju pravovremenog djelovanja Vlada Federacije BiH na narednoj sjednici razmatrati informaciju o trenutnom stanju na tržištu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.