BiH
0

Nikšić: Priču o izgradnji elektroenergetskih objekata vratiti u zakonske okvire

FENA
Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nermin Nikšić na konferenciji za novinare u Mostaru govorio je o procesu privatizacije u Federaciji.

Podsjetio je da je SDP nedavno inicirao izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma na kojoj se raspravljalo o toj temi.

SDP je, uz ostalo, zatražio da se pripremi zakon o reviziji privatizacije, zatim da se 10 posto dioničkog kapitala u javnim poduzećima podijeli svim punoljetnim građanima Federacije BiH, te da se elektroprivredna poduzeća ne prodaju. O spomenuti SDP-ovi prijedlozima zastupnici će se izjašnjavati na nekoj od sljedećih sjednica.

Nikšić je izrazio nadao da će zastupnici, ali i Vlada Federacije BiH uvidjeti da su ovi prijedlozi u interesu svih građana Federacije, te da će biti usvojeni.

Kada je u pitanju afera o izgradnji elektroenergetskih objekata, Nikšić je kazao da je tu zapažen čitav niz nepravilnosti i nelogičnosti, te da SDP smatra kako se ta priča treba vratiti u zakonske okvire.

"Prije svega, SDP inzistira na usvajanju dokumenta kojim bi se utvrdilo koji su to objekti od strateške važnosti za Federaciju BiH. Nakon, elektroprivrede bi se kao javna poduzeća trebale izjasniti koje bi objekte oni mogli graditi, a oni koji preostanu trebali bi se ponuditi kroz raspisivanje javnog natječaja. Nikako na ovakav način, gdje se u četiri oka dogovaraju poslovi vrijedni više od milijardu maraka", kazao je Nikšić.

On je dodao kako prijedlog Vlade Federacije BiH da se u Parlamentu Federacije BiH osnuje komisija koja bi obišla poduzeća u Austriji i Kazahstanu, koja bi prema prijedlogu Vlade trebala graditi elektroenergetske objekte u Federacije, te da se provjeri njihov bonitet, jasno pokazuje da nema potrebe žuriti s potpisivanjem ugovora.