BiH
9

Nikšić pozvao na hitno usvajanje državnog budžeta

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izrazio je zabrinutost zbog kašnjenja vezanog za usvajanje državnog budžeta za 2014. godinu.

"Prije više od dva mjeseca je dogovoreno s Misijom MMF-a da se budžeti na državnom i entitetskom nivou usvoje najdalje do 9. decembra 2013. godine. Ispunjavanje ove davno dogovorene obaveze jeste preduvjet za doznaku posljednje tranše u ovoj godini. Probijanje predviđenih rokava dovodi u pitanje nivo izvršenja budžeta u 2013. godini, te će prouzrokovati značajna kašnjenja u isplatama budžetskih davanja tj. invalidnina, penzija, plaća, podsticaja i slično", kazao je Nikšić.

Ovako narušena likvidnost, dodaje premijer FBiH, negativno će se odraziti i na redovitost isplata izvanbudžetskih fondova, u prvom redu PIO.

"Podsjećam da je FBiH ispunila svoju obavezu usvajanja budžeta zaključno sa 6. decembrom, a Republika Srpska će to učiniti danas. Još jednom apeliram na Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odgađanja preduzmu sve nephodne korake vezane za usvajanje budžeta institucija BiH za 2014. godinu, te tako ne dovedu u pitanje nastavak stand- by aranžmana i redovitost isplata iz entitetskih budžeta."