BiH
21

Nikšić: Povećanje penzija u ovom trenutku nije realno

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nakon zahtjev penzionera za novo povećanje penzija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je u izjavi za medije danas kazao da je Vlada do sada već dva puta povećala penzije i da bi bio sretan da se stvore pretpostavke da se to ponovo uradi.

No, ističe da to u ovom trenutku nije realno.

"Objektivno, u ovom trenutku to nije realno. Pogotovu imajući u vidu činjenicu onoga što nas je zadesilo stanje prirodne nesreće koje je jako uticalo na privredne aktivnosti. Smanjenje privredne aktivnosti je i smanjivanje prihoda, što izvjesno djeluje i na fondove", kazao je Nikšić.

Dodao je da se u ovom trenutku bore da osiguraju sredstva "kojim pokušavamo da zadržimo penzije na ovom nivou", a danas je uplaćena jedna tranša prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja, na osnovu rebalansa budžeta.

"Respektujem zahtjeve penzionera i situaciju u kojoj se nalaze. Ali oni koji su realni će reći da je ovo Vlada koja je prema njima pokazala izuzetan stepen razumijevanja", naglasio je Nikšić.

Podsjetio je da ne treba zaboraviti da oko 200.000 penzionera imaju plaćenu subvenciju električne energije što je rezultat rada Vlade.

Ponovio je da povećanje penzija u ovom trenutku nije realno, ali hoće li ga biti u narednom periodu ostaje da se vidi.

"U svakom slučaju s njima ćemo kao i do sada otvoreno razgovarati i respektirati njihove zahtjeve", kazao je federalni premijer.