Premijer protiv predsjednika
11

Nikšić podnio krivičnu prijavu protiv Budimira

Klix.ba
Živko Budimir i Nermin Nikšić
Živko Budimir i Nermin Nikšić
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić podnio je danas krivičnu prijavu protiv Živka Budimira, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

U dopisu koji je premijer uputio Nives Kanevčev, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, se navodi kako se prijava odnosi na Budimirovu zloupotrebu položaja, odnosno nezakonito prihvatanje ostavke dopremijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića.

Nikšić je naveo kako mu je u toku sjednice Vlade FBiH 22. juna uručena Odluka o prihvatanju Radivojevićeve ostavke, koju je donio i potpisao Budimir, uz navođenje da je ostavka prihvaćena na lični zahtjev Radivojevića. Premijer FBiH je istakao kako je Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine izričito propisano da ministar podnosi ostavku ako smatra da nije u mogućnosti uspješno vršiti povjerene ovlasti i obaveze, odnosno da ne može preuzeti odgovornost za njihovo vršenje.

"Kako je dopremijer Radivojević u trenutku zaprimanja pomenute odluke bio prisutan na sjednici Vlade Federacije BiH, zatražio sam od njega da se izjasni o odluci, odnosno kaže da li je tačno da je podnio ostavku predsjedniku Federacije Živku Budimir, na što je kazao da to nije tačno, odnosno da odluka nije donesena na njegov zahtjev. Dokaz o tome postoji u zapisu sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u Nikšićevoj prijavi i dodaje kako je Radivojević istog dana uputio zvaničan dopis Budimiru, u kojem ga obavještava da je u mogućnosti uspješno vršiti povjerene ovlasti i obaveze, te da nije bilo osnova, ni pravnog, ni moralnog, za donošenje odluke o prestanku funkcije na koju je imenovan, jer njegova ostavka ne postoji.

"Također, obaviješten sam da su Budimir i Radivojević i prije donošenja odluke o prihvatanju ostavke obavili razgovor u kojem je predsjednik obaviješten da ministar Radivojević nema namjeru da podnese ostavku te je unatoč tome predsjednik Budimir donio pomenuti akt. Dakle, netačno je i neistinito da je Radivojević ikada podnio ostavku na dužnost koju trenutno obavlja. Budimir je, dakle, na nezakonit način donio Odluku o prihvatanju ostavke Radivojevića te smatram kako je ovim aktom izvršio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH", naveo je Nikšić u prijavi, tražeći od glavne tužiteljice Kanevčev da ispita iznesene navode.

Također, Nikšić je uputio pismo i Budimiru, u kojem je naveo da je od njega tražio da preispita odluku o prihvatanju Radivojevićeve ostavke, te da je, budući da još nije dobio odgovor od Budimira, protiv njega podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS. Usput je Nikšić obavijestio Budimira i kako se neće moći odazvati konferenciji za novinare koju on organizuje danas, jer smatra da to nije način na koji se mogu riješiti ovako ozbiljne situacije.