BiH
139

Nikšić pita za institucije kulture, Šušak odgovara: Ne obraćaj nam se više

Piše: E. G.
Zemaljski muzej je zatvoren 4. oktobra 2012. godine, ali to najmanje brine vlast na državnom nivou. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je 9. aprila pisao predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi vezano za Muzej, ali odgovor u Vladi FBiH smatraju neprimjerenim.
Vlada FBiH je i ranije, 6. novembra 2013. godine uputila zahtjev za rješavanjem statusa ugroženih institucija nauke i kulture Vijeću ministara BiH, te ih je obavijestila da je Vlada FBiH formirala Radnu grupu za izradu nacrta teksta zakona kojim bi se trajno riješilo pitanje osnivačkih prava i institucija kulture.

Vijeće ministara se nije očitovalo o zahtjevu Federalne vlade, pa je Nikšić Bevandi ponovo pisao početkom ovog mjeseca. Međutim, odgovorio mu je šef Bevandinog kabineta Eugen Šušak. Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić smatra da je ponašanje Bevande i njegovog ureda krajnje neprimjereno.

Nikšić je u svom pismu još jednom podsjetio na katastrofalnu situaciju u kojoj su institucije kulture. Vlada FBiH je primorana, navodi se u Nikšićevom pismu, da posegne za privremenim rješenjem kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje te zaštiti kulturno, historijsko i naučno blago naše zemlje od propadanja.

U odgovoru koji je Šušak umjesto Bevande uputio Nikšiću, navodi se da predsjedavajući Vijeća ministara već neko vrijeme prima različita pisma i inicijative za rješavanjem statusa “nekih institucija kulture koje su nekada funkcionirale kao institucije SR BiH”.

Šušak navodi kako Vijeće ministara, odnosno BiH, nije preuzelo osnivačka prava nad ovim institucijama, osim Arhivom, te da zbog toga ne može djelovati. Tako je šef Bevandinog kabineta dozvolio sebi i da ocijeni kako je ponašanje premijera FBiH u ovom slučaju neprihvatljivo.

“Možda i možemo razumjeti Vašu brigu, ali način na koji to činite prema ovom uredu i javnosti je zapravo neprihvatljiv. To znači da od Vijeće ministara ne može tražiti saglasnost za ono što činite, a napose da budete osnivač neke ustanove, prema kojoj mi formalno-pravno nemamo nikakve obaveze”, odgovara Šušak.

Ono što slijedi u ostatku pisma šefa Bevandinog kabineta u nakraćem je poziv Federalnoj vladi da se ne obraća više predsjedavajućem Vijeća ministara, da radi sa institucijama kulture šta hoće ili da se, ako baš mora, obrati ministarstvu na čijem je čelu Sredoje Nović, koji do sada nije apsolutno ništa uradio, niti će uraditi u vezi sa rješavanjem statusa ovih institucija.

"Pet mjeseci predsjedavajući Bevanda nije ništa odgovarao na pismo Federalne vlade, da bi premijer Nikšić u ime Vlade ponovo uputio pismo na kojeg su 22. aprila odgovorili na način kako su odgovorili. Ovdje se radi o elementarnoj nepristojnosti i nepoštivanju pismene korespodencije između institucija unutar BiH. Krajnje je neprimjereno da jedan šef kabineta, bez obzira čijeg, odgovara na pismo premijeru koji pisao svom drugom kolegi. Sam taj čin dovoljno govori, da ne pričam o prilično degutantnom sadržaju odgovora", izjavio je Mašić za Klix.ba.

Ministar Mašić dodaje da u Vijeću ministara postoje oni koji opstruiraju određene stvari, a ovdje je prije svega riječ o rješavanju statusa Zemaljskog muzeja.

"Da bi se nešto stavilo na dnevni red sjednice vijeća ministara moju se složiti predsjedavajući i dopredsjedavajući, otprilike znate ko se složi ili ne da se nešto stavi na dnevni red. Čisto voljom predsjedavajućeg Bevande pitanje Zemaljskog muzeja se nije našlo na sjednici Vijeća ministara, kao što se Bevandinom voljom i voljom ministara iz SNSD-a i HDZ-a pokušava odgoditi strukturalni dijalog vezano za reformu pravosuđa i borbu protiv kriminala i korupcije. Sve dok se ne smiluje Bevanda to se neće naći na sjednici Vijeća ministara", ocjenjuje Mašić.