BiH
0

Nikšić: Ove godine nema povećanja penzija u FBiH

SRNA
Nermin NIkšić (Foto: Klix.ba)
Nermin NIkšić (Foto: Klix.ba)
Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić informisao je predstavnike federalnog Saveza udruženja penzionera da u ovom trenutku povećanje penzija nije moguće, ali da bi mogućnosti za to mogle biti stvorene početkom sljedeće godine.

Nikšić je danas u Sarajevu, u prisustvu direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Zijada Krnjića, razgovarao sa delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH o položaju penzionera, mogućnostima za eventualno povećanje penzija, te najavljenim penzionerskim protestima 24. septembra.

U saopštenju iz Vlade FBiH navodi se da su penzioneri informisali Nikšića da se oko 300.000 pripadnika ove populacije nalazi u veoma teškom materijalnom položaju, te ponovili zahtjev za povećanje penzija i usvajanje strategije reforme penzionog sistema.

Nikšić je upoznao predstavnike penzionera sa stanjem u kojem se nalazi Fond PIO/MIO i naglasio da je osnovni cilj njegova stabilizacija kako bi se uz planirane i već preduzete mjere stvorili uslovi za eventualno povećanje penzija.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH složili su se da je Vlada na pravom putu u iznalaženju načina za poboljšanje njihovog statusa, te za sutra najavili novi sastanak u Vladi FBiH, kako bi, nakon konsultacija sa svojim članstvom, donijeli odluku hoće li biti održani protesti najavljeni za 24. septembar.