BiH
0

FOTO / Nikšić: Ova vlada će biti prijatelj i partner Srebrenice

FENA
Tokom današnje posjete Srebrenici delegacija Vlade FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, razgovarala je sa čelnicima Općine o načinima za podsticanje ekonomskog razvoja Srebrenice, otvaranju novih radnih mjesta, što je ocijenjeno kao najbolji put za podsticanje povratka u ovu općinu.
Foto: Marinko Sekulić
Foto: Marinko Sekulić
Sagovornici su se složili da je ovakav način rada i saradnje Vlade FBiH s lokalnim partnerima drugačiji u odnosu na dosadašnju praksu i istovremeno bolji pristup pomoći Srebrenici.

Nakon sveobuhvatne rasprave zaključeno je da se formira odbor za implementaciju projekata Vlade FBiH u Srebrenici, koji treba da uradi listu prijedloga projekata koju će usvojiti Skupština Općine Srebrenica.

Odbor će činiti četiri predstavnika Općine Srebrenica, tri predstavnika Vlade FBiH i jedan iz Vladine fondacije "Odraz".

Zaključeno je i da Vlada FBiH donese odluku o alociranju sredstava iz budžeta FBiH za pomoć u ovoj godini, kao i da se za Srebrenicu donese program pomoći za cijeli mandatni period ove vlade.

Također je zaključeno da federalni premijer obavi razgovor s premijerom RS-a da bi dvije vlade partnerski djelovale na ovom planu.

Foto: Marinko Sekulić
Foto: Marinko Sekulić

"Srebrenica ima poseban tretman i povlašten položaj u ovoj vladi koja će biti prijatelj i partner Srebrenice. Želimo njenim građanima vratiti dostojanstvo koje, zbog svega onoga što se događalo u prošlosti, posebno zaslužuju", kazao je premijer Nikšić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković ocijenio je da je ovakav pristup Vlade FBiH najbolji način pomoći.

"Ukoliko Srebrenica želi biti ravnopravan partner Federalnoj vladi i mi, kao lokalna zajednica, moramo pokazati dovoljno inicijative", istakao je Duraković, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Današnjem sastanku u Srebrenici, s delegacijom Vlade FBiH, prisustvovao je i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine Amir Kulaglić i savjetnik načelnika Hakija Meholjić.

Današnjem sastanku pridružio se i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.