BiH
2

Nikšić otvorio obnovljenu Sahat-kulu u Stocu

Klix.ba
U organizaciji Foruma mladih Stolac, Udruženja "Obnova građanskog povjerenja" Stolac i Savjeta Kuće međunarodnog razgovora i pomirenja u ovom povijesnom gradu se održavaju višednevne manifestacije u okviru programa pod nazivom "Uz sedamdesetu godišnjicu bosanske državnosti".

Nakon sinoćnjeg otvorenja izložbe umjetničkih radova, danas je u stolačkoj čaršiji premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić otvorio obnovljeni objekt Sahat-kule koji je do temelja srušen u proteklom ratu.

Obnova ovog nacionalnog spomenika BiH koji je dugo godina bio ruševina i podsjetnik na ratna dešavanja i razaranja historijske jezgre grada na Bregavi trajala je cijelu godinu, a njeno postojanje od oko tri i po stoljeća, podsjetnik je na tradiciju i kulturu ovog podneblja i ovog grada koji je u više navrata bio na udaru onih koji ga nisu voljeli.

Ipak, ponovno podizanje ovog nacionalnog spomenika u obliku i izgledu kakav je nekada imao pokazuje da ljudi okrenuti budućnosti, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, mogu zajednički živjeti i vjerovati jedni drugima.

"Posebno je značajno što se treće rađanje Sahat-kule veže uz jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, a to je obnavljanje višestoljetne državnosti naše zemlje prije sedamdeset godina, kada je u Mrkonjić Gradu 25. novembra održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Ovim praznikom obilježavamo jedan od brojnih događaja iz duge bosanskohercegovačke historije na koju smo izuzetno ponosni. Iako je ta historija često bila surova prema Bosni i Hercegovini i njenim ljudima, što nikada ne smijemo zaboraviti, donijela nam je i nebrojene radosti. Najveća od njih je osjećaj neraskidive veze sa svojom domovinom. I ovom prilikom sa ovog mjesta pozivam sve Bosance i Hercegovce da i dalje zajedno gradimo još bolju, snažniju, još sretniju domovinu i na taj način se odupremo onima koji to ne žele", rekao je premijer Nikšić.