BiH
7

Nikšić: Odgađanje tranše MMF-a ugrožava finansijsku stabilnost FBiH

FENA
"Na narednoj sjednici Vlade Federacije u četvrtak donijet ćemo mjere za saniranje situacije nastale neusvajanjem državnog budžeta za 2014. godinu u roku koji je postavio MMF, a što odgađa isplatu naredne tranše stand - by aranžmana do kraja januara i proizvodi ozbiljne posljedice po finansijsku stabilnost entiteta", rekao je federalni premijer Nermin Nikšić gostujući u programu BHT1.

"Zamislite da jedan od entiteta nije izvršio svoju obavezu u skladu sa Pismom namjere i stand - by aranžmanom s MMF-om kakva bi danas dreka bila i kako bi se odnosili i cijenili kako je Federalna vlada nesposobna i kako Vlada Republike Srpske želi da sruši državu", istakao je Nikšić komentarišući ovo pitanje.

Kao prvog krivca za neusvajanje državnog budžeta imenovao je Predsjedništvo BiH ističući da je svejedno da li su članovi Predsjedništva iz neznanja ili s namjerom minirali ili usporili aranžman sa MMF-om.

Potvrđujući za tu televiziju da nikada ranije nije zabilježen veći nedostatak novca u entitetskim budžetima, te da Federacija u narednoj godini treba servisirati oko milijardu i 700 miliona duga po raznim osnovama, Nikšić je na negativne komentare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na račun SDP-a u vezi s budžetskom krizom odgovorio s konstatacijom da "oni koji su proizveli događaj neće imati nikakve posljedice".

Govoreći o tome da li će se ispoštovati novi rok - 20. decembar, u kojem mora doći do deblokade više od 130 miliona KM sredstava Svjetske banke radi njihovog plasiranja za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća putem Fondacije OdRaz, premijer Federacije BiH rekao da će se vidjeti kad će se i da li će se to realizovati, da će on učiniti sve da se to pitanje riješi, ali i da to zavisi od sedam ministara imenovanih u Upravni odbor fondacije.