Sankcije za nedolazak na sjednicu
21

FOTO+VIDEO / Nikšić odlučio da mu ministri ne trebaju, sam će predložiti budžet

Piše: E. Gorinjac
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što se na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH nisu pojavili ministri iz SDA, NSRB i HSP-a, na kojoj je trebao biti razmatran budžet za narednu godinu, premijer Nermin Nikšić je kazao kako će budžet u Parlament FBiH uputiti bez saglasnosti Vlade te je najavio mogućnost pokretanja smjene svih ministara osim SDP-ovih, odnosno onih koji se danas nisu pojavili na sjednici.

Vlada je danas, kako je kazao Nikšić, trebala raspraviti o budžetu i poslati ga prema Federalnom parlamentu, gdje ga je trebalo usvojiti u Predstavničkom domu do 3. decembra, a do 4. decembra u Domu naroda, čime bi bio ispunjen i posljednji rok MMF-a, koji bi onda na svom sastanku 21. decembra razmatrao i donio odluku o produžetku stand by aranžmana i uplati druge rate, čime bi praktično ovu godinu uspjeli završiti bez pretjeranog deficita.

"Upkos svim političkim nesuglasicama nadao sam se, nakon jučerašnjeg prolongiranja sjednice za danas, da ćemo je održati, ali sam se prevario, jer su ovi ministri koji nisu došli na sjednicu očito u skladu sa političkim uputama iz svojih partijskih centrala odlučili da blokiraju rad Vlade i na taj način blokiraju donošenje budžeta za 2013. godinu", kazao je Nikšić.

Federalni premijer je rekao da nije očekivao ovakvu reakciju ministara, pa čak ni u slučaju da je to bila reakcija na Skupštinu Razvojne banke. Podsjetimo, Nikšić je prije nekoliko dana u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke produžio mandat aktuelnoj upravi banke samo dva dana prije nego što je direktor Ramiz Džaferović trebao biti smijenjen.

"Neusvajanje budžeta za FBiH i nedobijanje saglasnosti od MMF-a značit će da najmanje jedna od dvije invalidnine koje se trebaju isplatiti za novembar i decembar neće biti isplaćene, da najmanje jedna plata neće biti isplaćena, od državnih službenika do policije, da najmanje jedna penzija neće biti isplaćena, ako se sve ne bi još i drastičnije odrazilo na budžet BiH. Cijenim da nikakav razlog ne bi trebao opravdati takvo ponašanje", kazao je Nikšić.

Premijer kaže kako je nakon ovakvog scenarija neodržavanja sjednice Vlade donio odluku da Prijedlog budžeta sam pošalje u parlamentarnu proceduru. Ovakav potez opravdava tumačenjem svojih ovlasti prema Ustavu FBiH. Kako je ustvrdio, na osnovu ovlasti koje su mu date "premijer je nadležan za predlaganje i davanje preporuka iz oblasti zakonodavstva, ali i posebno nadležan za pripremanje budžetskih prijedloga Parlamentu BiH".

"Time ne želim reći da prenosim odgovornost i pritisak na Parlament FBiH, ali želim poručiti da ni na koji način ne želim ugroziti aranžman sa MMF-om i da želim spriječiti očitu namjeru blokade rada Vlade FBiH", kazao je Nikšić i dodao kako vjeruje da će Parlament FBiH smoći snage i izdići se iznad ove situacije.

Prema vlastitom priznanju "kolekcionar krivičnih prijava" Nikšić je kazao kako smatra da je svojom odlukom od prije nekoliko dana spriječio nanošenje štete Federaciji BiH i Razvojnoj banci te da je spreman takvu odluku braniti pred nadležnim institucijama.

Premijer je rekao da ovakva situacija ne može ostati i da se ona mora raščistiti. Kazao je kako optužbe koje je Ramiz Džaferović, direktor Razvojne banke, iznio na račun Sulejmana Tihića, Asima Sarajlića i Adila Osmanovića moraju biti raščišćene. "Ne želim biti istražni organ, ali onaj ko je nadležan mora to uraditi. U slučaju da on nije upravu, nadležni moraju ispitati i takve njegove postupke i utvrditi istinu".

Kada je u pitanju današnji nedolazak ministara iz preostale tri stranke u FBiH, Nikšić je kazao da će razmotriti mogućnost sankcionisanja takvog ponašanja, ali i da će pokušati razgovarati s njima. Nije izostavio ni mogućnost pokretanja postupka za njihovo razrješenje.

Na konferenciji za novinare obratili su se i ministri Predrag Kurteš, Zoran Mikulić i Zukan Helez. Svako od njih je upozorio na posljedice koje bi mogle nastati u njihovim resorima ukoliko ne dođe do usvajanja budžeta.

Situacija je, prema mišljenju SDP-ovaca u Vladi FBiH, toliko dramatična, pa se mogla čuti i ovakva izjava ministra unutrašnjih poslova Kurteša: "Ovakvo ponašanje nanosi štetu državi u cjelini. Kao ministar, učinit ću sve, zajedno sa Federalnom upravom policije, da se građani FBiH ne osjećaju nesigurno i osigurat ćemo ličnu i imovinsku sigurnost svih građana FBiH, jer oni to i zaslužuju".

Ministar Mikulić je podsjetio da bi neusvajanje budžeta moglo izazvati haos u kazneno-popravnim ustanovima, jer neće biti novca za nabavku hrane, grijanja i sličnih potrepština.