BiH
4

Nikšić od Inzka, Burtona i Cvijanović tražio da riješe problem djece iz Konjević Polja

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nakon jučerašnje posjete delegacije Vlade FBiH roditeljima i učenicima iz Konjević Polja koji protestuju pred zgradom OHR-a u Sarajevu, te po zaključku sa sjednice Federalne vlade, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je pisma visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku i šefu Misije OSCE-a u BiH Fletcheru M. Burtonu te predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović.

U pismu Inzku i Burtonu, federalni premijer, podsjećajući na mandat međunarodne zajednice u našoj zemlji, a prije svega OHR-a i Misije OSCE-a, uspostavljen radi pružanja pomoći u izgradnji države i institucija, te društva zasnovanog na demokratskim principima i zaštiti osnovnih ljudskih prava, poziva čelnike ovih institucija da se, koristeći svoj mandat, što hitnije i aktivnije uključe u rješavanje problema djece bošnjačkih povratnika u Konjević-Polju, koja gotovo dva mjeseca ne pohađaju nastavu.

"S obzirom na to da se u slučaju djece i njihovih roditelja u Konjević Polju evidentno krše osnovna ljudska prava zagarantirana međunarodnim konvencijama i ugovorima čiji je potpisnik ova zemlja, kao i ustavnim i zakonskim propisima BiH, te da se do sada nije moglo prepoznati da nadležne vlasti u Republici Srpskoj žele riješiti ovaj problem, tražimo urgentno uključivanje Ureda visokog predstavnika i Misije OSCE-a u BiH u rješavanje ovog problema, te poduzimanje konkretnih mjera na zaštiti osnovnih ljudskih prava", kaže se u pismu.

Nikšić navodi da je, tokom posjete roditeljima i djeci iz Konjević Polja, informiran također da roditelji traže minimalne sanitarno-higijenske uvjete, nacionalnu grupu predmeta i da učestvuju u školskom odboru onako kako je to propisano zakonom, ali i da u traženju rješavanja problema nailaze na pasivnost OHR-a i OSCE-a.

"Posebno sam iznenađen i razočaran dosadašnjom ‘šutnjom’ međunarodne zajednice kao i ignoriranjem dogovora otprije dvije sedmice da će OHR posredovati u konačnom rješavanju pitanja obrazovanja djece bošnjačkih povratnika u RS, a o kojem je bilo riječi na sastanku u OHR-u organiziranom na inicijativu federalnih ministara za izbjeglice i raseljene osobe, te obrazovanja i nauke. Ovdje prije svega smatram da Inzko treba iskoristiti ovlasti koje ima. Ukoliko on to ne želi, onda to treba reći. Ukoliko mu to neko ne dozvoljava, bilo bi pošteno kazati o kome se radi, pa da onda razgovaramo s tim osobama. Šutnja i nereagiranje nisu opcija, jer ovaj problem prijeti da eskalira, a možda baš takvu mogućnost neko i želi", napisao je Nikšić.

Dodao je da, tim prije, visoki predstavnik mora početi raditi svoj posao.

U pismu upućenom predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, premijer FBiH Nermin Nikšić, između ostalog, ističe da se u slučaju djece iz Konjević-Polja radi o uskraćivanju prava na obrazovanje kao osnovnog i neotuđivog prava svakog čovjeka.

"Uzimajući u obzir činjenicu da se još ništa konkretno nije učinilo na rješavanju ovog problema, te da nadležno entitetsko ministarstvo ne pokazuje ni namjeru za njegovo rješavanje, kao i činjenicu da djeca gotovo dva mjeseca ne pohađaju nastavu, ovom prilikom Vas još jednom pozivam na hitnu reakciju za prevazilaženje nastalog problema u interesu djece i zaštite njihovih osnovnih prava", navedeno je.

Osim ovoga, u pismu je istaknuto da se na ovaj način ugrožavaju osnovna ljudska prava djece i roditelja povratnika u Konjević Polje, čime se direktno krši Aneks 7. Dejtonskog sporazuma, a time i član 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ujedno i osnovni ustavni princip u BiH.

Nikšić je Cvijanović upoznao o činjenici da je zatražio od Ureda visokog predstavnika i Misije OSCE-a u BiH da se hitno, a u skladu sa svojim povjerenim mandatima u ovoj zemlji, konačno uključe u rješavanje pitanja obrazovanja djece bošnjačkih povratnika u Konjević Polje, očekujući takvu aktivnost i od vlasti Republike Srpske.

"Putem saradnje, razgovora, te kompromisa i konstruktivnih prijedloga treba iznaći što kvalitetnija rješenja za svaki problem, pa tako i u konkretnom slučaju, za ostvarivanje prava na obrazovanje djece bošnjačkih povratnika u Konjević Polje", zaključio je Nikšić tražeći od premijerke RS-a urgentnu reakciju koja će, prije svega, biti zasnovana na poštivanju prava djece, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.