Sastanak u Uredu predsjednika FBiH
34

Nikšić od Budimira zatražio smjenu osam ministara Vlade FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zvanično je od predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zatražio smjenu osam ministara u Vladi FBiH iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava BiH.

Ukoliko Budimir prihvati Nikšićev zahtjev, smijenjeni će biti Jerko Ivanković Lijanović (NSRB), Sanjin Halimović (SDA), Adil Osmanović (SDA), Salmir Kaplan (SDA), Vjekoslav Čamber (HSP), Erdal Trhulj (SDA), Ante Krajina (HSP) i Milorad Bahilj (NSRB).

"Zahtjev za njihovu smjenu će u toku dana ili sutra doći poštom. Kada ga zaprimim, razmotrit ću ga i sve ću uraditi u skladu sa Ustavom FBiH, štiteći Ustavni poredak Federacije BiH i interese građana", kazao je Živko Budimir.

Nikšić je kazao kako je na sastanak sa Budimirom došao jer nije želio da predsjednik FBiH saznaje iz novina i službenom poštom o zahtjevu za smjenu osam navedenih ministara.

"Jutros sam telefonski razgovarao sa svim ministrima i oni su to saznali od mene. U toku dana će predsjednik FBiH dobiti i zvaničan akt sa prijedlogom za smjenu ministara u Vladi FBiH. Predao sam mu kopiju tog akta. Očekujemo da predsjednik FBiH, što je brže moguće, reagira u skladu sa Ustavom, postupi i donese odluku o smjeni ministara, kako bismo u periodu koji je pred nama počeli popunu Vlade koja bi odgovarala sastavu parlamentarne većine", kazao je Nikšić.

Premijer FBiH je naglasio da on i Budimir imaju različite poglede, a zajedničko im je opredjeljenje da postupaju prema Ustavu FBiH.

Da li će predsjednik FBiH Živko Budimir pozitivno odgovoriti na zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića saznat ćemo u narednim danima.