BiH
1

Nikšić: Očekujem da će se naći rješenje u vezi s pitanjem vojnih penzionera

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Očekujem da će se u ovom periodu iznaći rješenje u vezi s pitanjem vojnih penzionera, tim prije što su predstavnici Monitoring misije Međunarodnog monetarnog fonda zaista iskazali veliki respekt prema onome što su sve vlade u BiH na koje se odnosi izvršavanje obaveza prema Pismu namjere prema MMF-u učinile u izvršavanju tih obaveza, izjavio je Feni federalni premijer Nermin Nikšić.

Komentirajući novonastali problem na relaciji FBiH - MMF, a koji bi, po nekim informacijama, mogao ugroziti stand-by aranžman, Nikšić je podsjetio da su ti vojni penzioneri, njih 1.511 u pravo na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima uvedeni državnim zakonom koji je usvojen 2010. godine. U međuvremenu, zbog formalnopravnih razloga, odnosno nepostojanja fonda penzijsko-invalidskog osiguranja na državnom nivou, upućeni su na brigu entitetima.

"Nadam se da ćemo u ovom periodu koji nam je još preostao razriješiti to pitanje i da ćemo u konačnici imati pozitivnu ocjenu i nastaviti s aranžmanom MMF-a. Cijenim da treba učiniti sve da se aranžman s MMF-om ne ugrozi, ali pri tome učiniti i sve da izvršimo svoje zakonske i moralne obaveze koje smo preuzeli prema tim ljudima", kazao je Nikšić.

Pri tome, kako je naglasio, nije riječ o tome da li je opravdano ili neopravdano da tako mladi ljudi idu u penziju i ostvaruju pravo na penziju, već o tome da je to zakonom stvorena obaveza.

Vlada FBiH će, po njegovim riječima, razmatrati tekst budžeta Federacije BiH za 2013. godinu.

"Sutra ćemo vjerovatno imati neko prvo čitanje federalnog budžeta za narednu godinu, a ukoliko bude potrebno, o budžetu ćemo razgovarati i na nekoj novoj sjednici Vlade", kazao je Nikšić.