BiH
138

Nikšić o potezima Vlade FBiH: Ovo je priprema za prodaju BH Telecoma i Elektroprivrede

Piše: J. H.
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i generalni sekretar Irfan Čengić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i generalni sekretar Irfan Čengić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik SDP-a i i zastupnik te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nermin Nikšić prokomentarisao je posljednja dešavanja na Vladi FBiH i donesene odluke ministara iz SDA i HDZ-a.

Vlada FBiH je nakon ostavki ministara iz Demokratske fronte izgubila i većinsku podršku u Zastupničkom domu Federacije BiH. Nakon izlaska DF, Vlada FBiH je jučer donijela nekoliko odluka među kojima je i prodaja vlasništva u kompanijama Aluminij, AcelorMittal, Bosnalijek, Energoinvest, Energoinvest komet, Energopetrol, Fabriku duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje.

"Suzdržavam se i nastojim da ispoštujem onih 100 dana od početka rada Federalne vlade i govorim kako ih treba ostaviti na miru i ispoštovati taj rok. Međutim, očito je da oni sami ne ostavljaju na miru ovu sredinu i ne daju nam prostora da ih pustimo bez komentara da rade. Očito je da su se pogubili u pretjeranoj želji da ispunjavaju apsolutno svaki zahtjev koji ispred njih postavi HDZ. Vidjet ćemo kako će se situacija u FBiH razvijati kad se svi ti zahtjevi ispune", kaže Nikšić za Klix.ba.

Priprema za prodaju BH Telecom i Elektroprivrede BiH

Bivši premijer kaže da je posljednja sjednica Parlamenta FBiH pokazala da Vlada nema podršku i da strateške odluke kao što su one jučerašnje ne smije donositi bez podrške zastupnika.

"Povlačeći komparaciju, kad smo imali prilično stabilnu parlamentarnu većinu, naša vlada u prethodnom mandatu je sve te odluke usmjeravala prema Parlamentu i konačan sud o njima je davao Parlament. U ovo situaciji kad ne postoji većina i radi se o manjinskoj vladi, to dobija na značaju i odluku o privatizaciji tih kompanija i imovine građa FBiH mora donijeti Parlament FBiH", dodaje naš sagovornik.

Vlada FBiH je na sjednici prije deset dana dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila Federalnog premijera. No, sama agenda ostat će tajna sve do njenog potpisivanja.

Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)

"Volio bih da vidim šta sadrži ta navodna Reformska agenda o kojoj se mnogo priča. Očito da se ona svela na to da je ovo prvi korak rasprodaje i da je ovo priprema za prodaju BH Telecoma i Elektroprivrede BiH. Koje su to još reforme uradili osim toga da treba promijeniti članove Nadzornih odbora i uprava u kompanijama u kojima Federacija BiH ima svoj udjel?", pita se Nikšić.

Neformalna saradnja opozicionih stranaka

Poredeći rad sadašnje i Vlade FBiH na čijem je on čelu bio, Nikšić kaže da su u jednom trenutku bili na vagi da li dokapitalizirati neke od navedenih kompanija čime bi FBiH postala većinski vlasnik.

"Zaista mislim da kompanije poput Fabrike duhana Sarajevo, Bosnalijeka ili Sarajevo osiguranje nisu kompanije koje treba tek tako prodati pod opravdanjem da treba novca. Ovih dana je posebno aktuelna priča o Aluminiju. Bilo bi interesantno kako bi vlada donijela odluku o prodaju udjela u Aluminiju da nije bilo prethodne vlade koja je prvi put nakon toliko godina uspjela ući u tu kompaniju, upisati imovinu na Vladu FBiH, uvesti svoje ljude u NO i Upravu Alumunija. Da toga nije bilo, vjerovatno danas ne bi bilo ni Aluminija", tvrdi Nikšić.

Zajedno sa Savezom za bolju budućnost, Demokratskom frontom i još nekim manjim strankama, SDP danas čini opozicioni blok u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Interesi lijevo orijentisanih stranaka sve su bliži, a već ranije je najavljivana mogućnost da DF i SDP na lokalne izbore izađu kao jedan politički subjekt.

"Kao opozicioni blok glasanjem pokazali da ne postoji parlamentarna većina i očito da postoji saradnja i koordinacija između najvećih političkih partija u opoziciji. To nije formalizovano niti se na tu temu još uvijek razgovaralo", dodaje Nikšić.

Lokalni izbori 2016. godine

Mnogo se u posljednje vrijeme govorilo o ujedinjenju SDP-a i DF-a pred Lokalne izbore naredne godine. Ipak, kaže Nikšić. o tome će odlučivati organi stranaka.

"Svakako da je to priča koja se neće završiti na jednom razgovoru. Mora postojati platforma i dogovor o svim detaljima. Nama u SDP-u predstoje izbori za predsjednika u septembru, a nakon toga i Kongres SDP-a. Malo bi neozbiljno bilo prejudicirati šta će se dešavati. Ali, ta priča, međusobni osjećaj i želja postoji. Ukoliko ja budem u prilici da to radim, tražit ću podršku baze SDP-a i da će se ići u tom pravcu", kaže Nikšić za Klix.ba.