BiH
0

Nikšić: Nikad više na izbore u BiH ljevica neće izaći rasparčana i podijeljena

FENA
SDP
SDP
Na radnom ručku predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića s novinarima danas u Sarajevu prezentiran je sistem "jedan član-jedan glas" te aktivnosti u vezi s predstojećim unutarpartijskim izborima.

Generalni sekretar stranke Irfan Čengić je kazao da je u protekla tri mjeseca izvršena reevidencija članstva te da je danas broj članova 28.300.

Po njegovim riječima, prvi krug izbora za predsjednike općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija će biti 31. maja, a u septembru će se birati predsjednik SDP-a.

Predsjednik Centralne izborne komisije SDP-a Saša Magazinović je kazao da su utvrdili da je do sada 205 članova SDP-a izrazilo svoju želju da bude kandidat.

"Verifikovali smo njihove prijave i oni sada idu u proces prikupljanja potpisa podrške", kazao je Magazinović.

Nakon toga će Kadrovska komisija i Predsjedništvo verifikovati kandidate, a potom slijedi period njihove promocije, odnosno izborne kampanje.

Po njegovim riječima, na izborima u SDP-u će glasati 24.362 glasača koji su ispunili svoje obaveze - platili članarinu i reevidentirali se.

U međuvremenu su formirane općinske i kantonalne izborne komisije te je donesena odluka o formiranju mobilnih timova za članove SDP-a koji nisu u mogućnosti fizički pristupiti biračkim mjestima.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je naveo da imaju nekoliko tekovina Vanrednog kongresa SDP-a. Prva je demokratski standard „jedan član-jedan glas“ i izbori koji će biti 31. maja u svim organizacijama SDP-a. Druga tekovina Vanrednog kongresa je javna rasprava, odnosno prije javne rasprave prikupljanje sugestija, primjedbi, mišljenja, amandmana članova na Statut SDP-a.

"Radna grupa će objediniti sugestije, primjedbe i napraviti radni materijal koji će ići na javnu raspravu u organizacije da bismo se do kogresa koji je planiran u oktobru mogli opredijeliti hoćemo li na kongresu donijeti potpuno novi statut ili ćemo ići u izmjene i dopune postojećeg", kazao je Nikšić, te dodao da rade i inovaciju političkog programa.

Istaknuo je da imaju obavezu, po odluci Kongresa, da rade na platformi, odnosno da budu lideri u okrupnjavanju i objedinjavanju ljevice u BiH.

"Radimo na tom procesu, na uspostavljanju komunikacije. Sigurni smo da se nikad više neće desiti da na bilo koje izbore u BiH ljevica izađe ovako rasparčana i podijeljenja", kazao je Nikšić.

Na novinarsko pitanje da li će SDP i Demokratska fronta na lokalnim izborima imati zajedničke kandidate za načelnike i zajedničke liste, Nikšić je kazao da ne postoji nikakva dilema ni kod njega, a prema onome što zna, ni kod Komšića da na tome rade.

Neveo je da je neprirodno očekivati da se dvije političke partije ujedine kad je jedna vlast, a druga opozicija.

"!Ali ćemo sigurno, i to nije smetnja, za lokalne izbore imati inicijativu i dogovoriti. Moje je čvrsto opredjeljenje da imamo zajedničke kandidate za načelnike. Da li ćemo ići s odvojenim listama, što bi u startu bilo normalno u situaciji kad smo još dva politička subjekta, koji će podržavati tog jednog kandidata za načelnika, ili će eventualno doći do dogovora na pojedinim nivoima da idemo sa zajedničkom listom, to je još stvar o kojoj treba razgovarati", kazao je Nikšić, dodajući da govori onako kako on to vidi i razmišlja o tome.

Govoreći o situaciji u Vladi FBiH, kazao je da očito i neke dobre namjere koje imaju pojedinci u toj vladi teško mogu doživjeti svoju realizaciju „zbog odnosa koje imaju i zbog neprirodne koalicije za koju smo u startu znali da neće voditi tome da se može raditi na način da vlada jedinstveno donosi odluke i da će sigurno u radu te vlade dolaziti do preglasavanja dviju političkih partija protiv jedne“.

Upitan kako predviđa da će se završiti kriza u Federalnoj vladi, Nikšić je kazao da je teško predvidjeti šta će se desiti.

"Čnjenica da je na prvoj sjednici Vlade došlo do preglasavanja ministara iz DF-a od ministara iz SDA i HDZ-a je jedna matrica koju, pretpostavljam, može se očekivati i u narednom periodu. U toj varijanti ne vidim nikakvog razloga, da sam u ulozi DF-a, da ostanem dio vlasti", kazao je Nikšić.

Naveo je da ne vidi da se "uopšte ozbiljno radi na prevazilaženju problema, da se razgovara".

"Mislim da je to osnovna greška i kad se ušlo u konstituisanje ove vlasti. Imali smo sve vrijeme situaciju kao pregovaraju HDZ i SDA, a SDA pregovara i uime DF-a i onda prenosi poruku DF-u šta je to što su se oni dogovorili, je li to DF prihvata ili ne prihvata", kazao je Nikšić.

Upitan šta bi on uradio da je na mjestu DF-a, odgovorio je da je DF objektivno u najtežoj poziciji.

"Najmanje ministara imaju i očito je da oni tamo baš, rekao bih, nisu ni dobrodošli", kazao je Nikšić.

Naveo je da nije nikakva tajna da "HDZ ništa drugo i ne interesuje nego da sjedne u pet kompanija, Elektorprivredu, Aluminij, Eronet, Poštu i Razvojnu banku."