BiH
0

Nikšić: Nećemo odustati od zakona o suzbijanju korupcije

FENA
Nakon što Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer nije odobrio većinom glasova Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je u setu antikoruptivnih propisa u Federaciji BiH predložila Federalna vlada, premijer FBiH Nermin Nikšić je za Fenu izjavio da su poslanici od Evropske komisije dobili alibi da miniraju najveći reformski projekt u FBiH.

Federalni premijer kaže da, nakon što je 38 poslanika podržalo zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, a 25 bilo protiv i 12 suzdržanih, da je nastojao da ne dijeli i ne optužuje one koji su protiv tog zakona, da su zaštitnici kriminala i korupcije.

Nažalost, kako je kazao, nakon što je povukao s dnevnog reda tačku zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, jer je bilo očito da zakon neće dobiti podršku, „novoformirana koalicija je učinila sve da i protiv poslovnika raspravlja i pokuša da sruši i taj zakon“.

"Nakon tog čina doveli su me u dilemu i sada vjerujem da su svjesno rušili ovaj zakon", ističe Nikšić.

Rezultati glasanja pokazuju da je u tom trenutku u sali bilo više onih koji su željeli da budu dio koalicije koja je bila za dovođenje reda u Federaciji BiH u odnosu na one, kojih je bilo 37, koji su bili protiv.

Nažalost, prema mišljenju Nikšića, rezultati su pokazali da i u Vrhovnom sudu mogu mirno sjediti jer neće dobiti dodatni posao, kao i da Federalno tužilaštvo može nastaviti "da ništa ne radi" kao što i sada ništa ne radi, osim u nekim žalbenim stvarima, odnosno mogu biti mirni, jer neće morati da rade.

Također, ističe Nikšić i kriminalci mogu da budu mirni.

"Iskoristio sam priliku da zahvalim Sorensenu i Evropskoj komisiji, jer u ova dva dana u diskusijama poslanika koji su bili protiv nismo čuli nijednu, odgovorno tvrdim, nijednu konkretnu primjedbu na bilo koji član zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, samo su mahali pismom Sorensena i govorili o zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine", kazao je Nikšić u izjavi za Fenu.

Dodao je, da, nažalost, sada imamo situaciju da u ovoj zemlji svi deklarativno govore da bi htjeli da BiH ide u Evropsku uniju, da bi htjeli da se riješi pitanje "Sejdić i Finci“ , da se borimo protiv kriminala i korupcije, ali da ništa ne činimo.

"Da ne bude dileme, pošto su pojedini poslanici 'glorifikovali i pravili spektakl od rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala na državnom nivou', odgovorno izjavljujem da podržavam i državno Tužilaštvo, Ministarstvo sigurnosti , SIPA-u i sve one koji rade svoj posao i bore se protiv kriminala i korupcije. Mi smo složena država, ali kad god falimo, onda moramo biti dosljedni u tome da je dobro da imamo pravosnažnu presudu za organizirani kriminal kao što je to 'slučaj Turković', ali nemojte da bilo ko prisvaja te rezultate. Ni Radončić ni Salihović nisu to uradili u svom mandatu, puno prije njih je pokrenut taj postupak, a dobro je da oni nastavljaju tu borbu", istakao je Nikšić.

Dodao je da je tačna priča da "imamo 20 miliona KM blokirane imovine kriminalaca na državnom nivou, ali treba reći istinu do kraja".

"Imovina Kelmendija je blokirana, ali na određeni rok. Kelmendi je uhapšen van BiH, i vjerovatno nikada neće biti isporučen BiH i njegova imovina se nakon određenog roka deblokira i vraća se njemu. Sa setom zakona trebali smo formirati agenciju, koja ne bi kako oni plaše ljude upadala u stanove, jer nema nikakve operativne nadležnosti, već sve bi išlo preko sudova i tužilaštava s odlukama o trajnom i privremenom oduzimanju imovine, a agencija dolazi u trećem koraku, da s tim upravlja", pojasnio je Nikšić.

Na kraju je komentirajući neusvajanje predloženih zakona, rekao da nema pravo da optužuje bilo koga ko je glasao protiv zakona, to je legitimno poslaničko pravo, kao što je i njegovo pravo da misli da su poslanici od Evropske komisije dobili alibi zašto su minirali najveći reformski projekt u FBiH u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Mi nećemo odustati od tog zakona, zakona koji neće nikoga nanišaniti, koji nije uperen ni protiv koga, ali i zakona koji neće nikoga zaštititi, spremni smo biti prvi koji će doći pred taj zakon", kazao je u izjavi za Fenu Federacije BiH Nermin Nikšić.