Nakon izglasavanja nepovjerenja
0

Nikšić: Možda je degutantno, ali osjećam olakšanje

Piše: J. Hadžiahmetović
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Nermin Nikšić kazao je kako osjeća olakšanje nakon što je večeras Zastupnički dom Parlamenta FBiH izglasao nepovjerenje Vladi Federacije BiH.

"Bez obzira što je to malo degutantno, ja moram reći kako osjećam olakšanje. Ovaj pritisak i atmosfera koja se kreirala u posljednje vrijeme nije omogućavala Vladi da radi u ambijentu u kojem je radila do sada. Atmosfera i kompletno povjerenje između nas u Vladi FBiH je bilo narušeno do te mjere da više niko nikome nije vjerovao", kazao je Nikšić.

Premijer je dodao kako neće pljuvati po svojim saradnicima sa kojima je do prije par mjeseci radio kao tim.

"To neću jer nisam taj čovjek. Da se pravim kao da se ništa nije dešavalo, ne mogu ni to. Situacija je eskalirala do te mjere da je bilo nemoguće razmišljati o biločemu. Nadam se i očekujem da će predsjednik Federacije BiH postupiti po zaključku Parlamenta FBiH i da će što prije pokrenuti proceduru za imenovanje nove vlade i da će ona odgovarati parlamentarnoj većini kako bi se ostavio nesmetan protok materijala Vlade prema Parlamentu FBiH", dodao je Nikšić.

Zaključci parlamentarne većine naišli su na oštru osudu iz SDA.

"Uz to što je nova parlamentarna većina blokirala rad u Parlamentu FBiH, mi imamo na sceni blokadu najvažnijih institucija u Federaciji BiH. Zbog toga nismo htjeli učestvovati u donošenju takvih zaključaka te smo odlučili napustiti sjednicu", kazao je Ismet Osmanović.

Marinko Čavara iz HDZ-a kazao je kako je zabrinjavajuće to da SDA ne poštuje demokratska načela.

"Očigledno da im je teško prihvatiti da nisu dio parlamentarne većine, odnosno da ne mogu utjecati na sve tokove u Federaciji kao što je to bio slučaj", kazao je Čavara.

Slavica Josipović iz HDZ-a 1990 se nada kako će se nakon današnje sjednice predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ponašati u skladu sa Ustavom FBiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić kazao je kako očekuje da će prestavnici političkih partija koje čine parlamentarnu većinu nakon zasjedanja Doma naroda FBiH biti u prilici da predsjedniku FBiH podnijeti prijedlog sastava nove vlade.

Dom naroda zasjedat će u petak i parlamentarna većina očekuje kako će biti potvrđena današnja odluka o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH.