BiH
17

Nikšić: Isplata dostignutog nivoa penzija nije upitna

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je, tokom sastanka s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao da penzioneri nemaju razloga za zabrinutost, jer će njihova mjesečna primanja i dalje biti na sadašnjem nivou, te da su isplate iz Budžeta FBiH prema Federalnom zavodu PIO jedan od prioriteta Federalne vlade.

Nikšić je na sastanku održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu upoznao predstavnike Saveza o potezima koje Vlada namjerava povući nakon što je stopirana isplata tranši Međunarodnog monetarnog fonda, a kojima treba osigurati dodatnih 345 miliona konvertibilnih maraka u Budžetu FBiH.

Između dvije mogućnosti, rezanja budžetskih davanja i rebalansa na prihodovnoj strani Budžeta za 2014. godinu, Vlada se jasno opredijelila za ovu drugu.

Već sutra će, kako je pojasnio premijer Nikšić, na sjednici Federalne vlade biti razmatrane opcije za stabilizaciju prihodovne strane Budžeta.

"Ukoliko plan koji je sebi postavila Federalna vlada bude ispunjen, do kraja ovog mandata će dug Federacije BiH biti smanjen za 440 miliona KM, a ako tome dodamo i rješavanje unutarnjeg duga, riječ je o gotovo 600 miliona KM", kazao je Nikšić.

Federalni premijer zahvalio je na podršci koju su penzioneri i njihova udruženja dali setu antikoruptivnih zakona, te izrazio nadu da će, nakon Predstavničkog, sutra i Dom naroda Parlamenta FBiH dati glas za ove zakone.

Za penzionere je posebno značajan Zakon o prekršajima koji, uz ostalo, sankcionira rad 'nacrno'.

To treba dovesti do većeg legalnog zapošljavanja i, u krajnjem, do većeg i bržeg punjenja penzionog fonda.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH izrazili su zadovoljstvo što Vlada FBiH ispunjava sve svoje obaveze preuzete međusobno potpisanim sporazumom i što čini za penzionere sve što je u njenoj moći.

Premijer FBiH upoznao je goste i o činjenici da su BiH i FBiH izašli iz recesije, o čemu svjedoče svi najnoviji ekonomski pokazatelji, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.