BiH
0

Nikšić i Krajina pozvali delegate Doma naroda da prihvate rebalans budžeta

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalna vlada predložila je da ovogodišnji entitetski budžet nakon rebalansa iznosi 1.999.084.438 KM, što je 75 miliona više u odnosu na aktuelni budžet.

Federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina pozvali su delegate na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je u toku u Sarajevu, da odobre rebalans, podsjećajući da je to jedan od preduvjeta za nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Rebalans će, osim povoljnijeg načina za finansiranje vanjskih obaveza, otvoriti put ka reformama, izjavio je Krajina.

Dolazi se do dijela novca za sufinansiranje deficita i osigurava otplata obaveza po trećem stand-by aranžmanu, dodao je.

Suština Vladinog prijedloga je restrukturiranje vanjskog finansiranja, riječi su premijera Nikšića.

Po sklapanju novog aranžmana s MMF-om, koji osigurava od produženja krize, Federacija će imati na raspolaganju 530 miliona KM, naveo je dalje premijer.

Činjenicu da je budžetska stavka za poticaje poljoprivredi umanjena za deset miliona KM obrazložio je riječima da je, uprkos umanjenju, ta stavka i dalje za 14,3 miliona veća od prošlogodišnje.

MMF nije prihvatio namjeravano povećanje poticaja za 24 miliona KM i ovo povećanje je maksimum koji može podnijeti budžet, dodao je premijer.

Zbog najavljenog budžetskog umanjenja za poticaje, 15-ak članova poljoprivrednih udruženja negodujući čeka ispred zgrade Parlamenta ishod današnjeg glasanja Doma naroda o rebalansu.

Transfer za osobe s invaliditetom umanjen je rebalansom za 2,9 miliona KM, ali će, po riječima federalnog premijera, isplatni koeficijent za prinadležnosti ovoj kategoriji ostati do kraja godine 1. Umanjenje je rezultat dobrih rezultata revizije u ovoj oblasti, obrazložio je on.

“Rebalans će otvoriti prihvatljivije finansiranje svih naših obaveza. Alternativa je potpuna fiskalna neizvjesnost”, zaključio je federalni premijer pozivajući delegate Doma naroda da odobre Vladi predloženi rebalans.

Razmatranje rebalansa najavio je za četvrtak, 6. septembra, i Predstavnički dom Federalnog parlamenta, čija je saglasnost također potrebna da bi stupio na snagu.