BiH
6

Nikšić i Cvijanović optimistični u vezi s uspostavom mehanizma koordinacije

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u BiH/specijalni predstavnik EU Peter Sorensen održao je danas u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu radni sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović, te gradonačelnikom Brčko Distrikta Antom Domićem.

U fokusu razgovora bila je uspostava mehanizma koordinacije za pitanja EU, uključujući pitanje sudjelovanja svih nivoa vlasti u skladu s ustavnom strukturom, predsjedavanje radnim grupama i način donošenja odluka, odnosno pitanja u okviru priprema za naredni sastanak na visokom nivou o procesu pristupanja Evropskoj uniji koji će biti održan 1. oktobra u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je u izjavi za medije da su razmatrana sva sporna pitanja te da su razrješene ključne dileme u vezi s mehanizmom i modelom koordinacije.

"Čini se da smo razriješili neke ključne dileme i pitanja i da nismo nikada bili bliži dogovoru o kvalitetnom mehanizmu koordinacije", kazao je Nikšić nakon sastanka u sjedištu Delegacije EU.

Dodao je da su sudionici sastanka upoznati sa stavovima Evropske komisije i ambasadora Sorensena, uz ocjenu da su stavovi prilično usaglašeni i da bi u narednim danima mogli doći do odgovarajućeg modela mehanizma koordinacije.

Nikšićev optimizam dijeli i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je izrazila uvjerenje da BiH ima veliku šansu da do 1. oktobra riješi barem jedno od dva ključna pitanja (uz implementaciju presude u predmetu Sejdić i Finci) koja su problematična i predstavljaju prepreku za daljnje kretanje ka EU.

"Prvi put smo postigli visok nivo saglasnosti kada je u pitanju mehanizam koordinacije", izjavila je Cvijanović, potcrtavajući da su otklonjene neke dileme te da je došlo do boljeg razumijevanja među sudionicima sastanka.

Naglasila je, nadalje, da su sudionici sastanka razriješili neke lične dileme te da su stvari definirane, odnosno da je preostalo da se prije 1. oktobra razgovara oko nekih sitnica/formulacija, uz opasku da mehanizam koordinacije mora da odražava ustavnu strukturu BiH, kao i da to podrazumijeva tehničku i političku koordinaciju.

Cvijanović pojašnjava da svaki nivo vlasti treba imati podjednak pristup određenim pozicijama, te otvorenu mogućnost da provodi evropske obaveze u skladu s nadležnostima "kako bi se formirali stavovi kojima izlazimo prema EU".

Sagovornici su razmatrali i pitanja u vezi s ulogom kolegija kao najvišeg tijela u sklopu mehanizma koordinacije, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri te druge relevantne ličnosti, a čija bi uloga bila otklanjanje eventualnih problema na nižim nivoima vlasti, kao i dinamiziranje cjelokupnog procesa kako bi BiH mogla govoriti jednim glasom u dijalogu s EU.

Kako je ranije je najavljeno, glavne teme susreta u Briselu 1. oktobra bit će vezane za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", te uspostavu mehanizma koordinacije za pitanja Evropske unije, pristup IPA fondovima i drugo.