BiH
9

Nikšić i Cvijanović održali satanak: Jedinstvena lista, cjenovnik i postupci kontrole na granici

SRNA/FENA
Predstavnici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, koje su predvodili premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, dogovorili su danas u Sarajevu da će biti donesena jedinstvena usaglašena lista, jedinstven cjenovnik i jedinstven postupak kontrole proizvoda na granici BiH.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da je zadovoljna današnjim dogovorom kojim će na granici BiH biti prihvaćena rješenja inspektora Republike Srpske.

"Ovom instrukcijom otvaraju se vrata za donošenje sistemskog rješenja kojim će na isti način biti tretirana ova oblast i kada je riječ o postupku, kontroli, cjenovniku i listi proizvoda", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je prvi korak koji je neophodan da bi se u ovoj oblasti funkcionisalo na odgovarajući način.

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da je dogovoreno i da ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj donese novu instrukciju kojom će nadležne upoznati o današnjem dogovoru entitetskih vlada.

"Ovaj dogovor će nakon mjesec dana usaglašavanja biti poslat Savjetu ministara BiH koji treba da u skladu sa svojim ovlaštenjima donese podzakonske akte u ovoj oblasti", rekao je Nikšić.

Naglasio je da su otklonjene dileme vezane za projekt Južni tok te da će Vlada FBiH u toku današnjeg dana ili sutra dobiti kompletan elaborat o kojem će se izjasniti i uputiti mišljenje Vijeću ministara BiH.

Nikšić je kazao da je na sastanku dogovoreno davanje uputstva direktoru Elektroprenosa BiH za pokretanje realizacije prvih investicija u elektroenergetsku mrežu BiH, vrijednih oko 10 miliona KM.

"Također, usaglašeno je da ćemo imati jedinstven pristup prema Misiji MMF-a prema BiH i nadamo se da će do kraja mjeseca biti odobrena tranša koju smo trebali dobiti krajem 2013.", rekao je Nikšić.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić i vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Zoran Mikanović.

Ispred Vlade FBiH prisustvovao je i ministar trgovine Milorad Bahilj, zatim direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak i dva predstavnika Inspektorata Brčko distrikta.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj krajem prošle godine donio je odluku o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, u kojoj je navedeno da se na "teritoriji FBiH može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor".