BiH
0

Nikšić: FBiH ima obavezu vratiti dug od milijardu i 700 miliona KM

FENA
Fot: Arhiv/Klix.ba
Fot: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić gostujući večeras u emisiji "Odgovorite ljudima" na Federalnoj televiziji kazao je da u 2013. i 2014. FBiH ima obavezu vratiti vanjskog i unutrašnjeg duga milijardu i 700 miliona KM.

"Operativni federalni budžet u ovoj godini je, što će otprilike biti i u idućoj, na nekih milijardu i 400 miliona KM. Dakle, više od jednog operativnog budžeta u ove dvije godine trebamo otplatiti vanjskog i unutrašnjeg duga", istakao je Nikšić.

Dodao je da u 2014. godini trebamo otplatiti 997 obaveza vanjskog i unutrašnjeg duga, "što je sasvim izvjesno da je to u okvirima sadašnjeg federalnog budžeta prilično nerealno, te ne možemo očekivati da to ostvarimo“.

Odgovarajući na pitanje u kakvom je finansijskom stanju bužet Federacije BiH naglasio je da je stabilan, ali da "malo škripi kod poticaja za poljoprivredu“.

"U 90 posto predviđenih obaveza rashoda Federacije smo ostvarili i ostvarujemo uz mala zakašnjenja. Nemamo personalnih problema unutar Vlade, ali imamo problema političke prirode. Ministar finansija i ja imamo viđenje koje je temeljeno na programu poticaja za poljoprivredu - da se prije svega trebaju isplaćivati poticaji za proizvodnju dok sve ostalo treba da čeka. Nažalost u tome ministar poljoprivrede ima druga viđenja", konstatovao je Nikšić.

Navodeći tri aspekta federalnog budžeta kaže da se ozbiljno servisiraju dugovi pri čemu se otplata dugova povećava a smanjuju se obaveze.

"Imamo veće tekuće prihode nego što imamo tekuće rashode kad poredimo operativni budžet Federacije. Smanjena je javna potrošnja te je svedena na nivo 2008. godine", ističe Nikšić.

Govoreći o radu Vlade Federacije istakao je da je aktuelna vlada doživila najveću političku krizu koja je doživjela bilo koja Vlada Federacije ikada.

"Uprkos svemu tvrdim da je ovo najbolja Vlada Federacije do sada. Vlada je uprkos silnim problemima uradila set antikoruptivnih zakona, a donijeli smo set zakona koji se odnose na poboljšanje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH. Zahvaljujući odnosima sa Parlamentom donijeli smo i Zakon o povoljnijem penzionisanju, kao i set zakona iz energetske oblasti", kaže Nikšić.

Koliko su politička prepucavanja uticala na rad Federalne vlade kaže da je svjestan situacije da s jedne strane imamo jedan sastav Vlade, a s druge strane drugu parlamentarnu većinu.

"Dužni smo po Ustavu i zakonu da radimo u punom kapacitetu koliko god možemo na rješavanju problema, koje imamo. U ovom trenutku uspjeli smo ostvariti situaciju da ništa do Vlade FBiH ne zapne i da nijedna funkcija federalne vlasti nije zastala zbog nerada Vlade FBiH. Moraju se dijeliti i plate i invalidnine i penzije, a to se ne može ostvariti ukoliko vlada ne radi u punom kapacitetu", kazao je Nikšić.

Komentirajući gdje je najviše bilo problema kod donošenja odluka Vlade FBiH osvrnuo se na hitne sjednice, čiji se veliki broj prigovara Vladi FBiH.

Nakon odluke Ustavnog suda, rekao je da se više ne rade hitne sjednice osim "zaista u vanrednim situacijama“.

Potvrdio je da je vitalni nacionalni interes postao mehanizam blokade a ne zaštite.

Također, naveo je da Vlada FBiH do kraja godine želi stabilizirati Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, koji se u ovom trenutku nalazi u dubiozu od sedamdesetak miliona KM.

"Na današnjem sastanku sa penzionerima govorilo smo o činjenici da je 350 miliona evidentiranih obaveza koji su prijavili poslovni subjekti širom Federacije po Zakonu. Ako uzmemo da jedna petina subjekata plati svoju obavezu, što je oko 70 miliona KM, na taj način bi riješili ovu dubiozu. To bi moglo stvoriti pretpostavke da od januara možemo govoriti o povećanju penzija za pet posto", rekao je federalni premijer Nermin Nikšić u večerašnjoj emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji.