Traži se smjena uprave Bosnalijeka
0

Nikšić: Detektivi prate Trhulja i mene

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Vlada Federacije BiH pozvala je danas, još jednom, Nadzorni odbor kompanije Bosnalijek da hitno zakaže sjednicu na kojoj će donijeti odluku o razrješenju Uprave ove kompanije te imenovanju vršilaca dužnosti, kazao je danas na konferenciji za novinare premijer FBiH Nermin Nikšić.

Podsjetio je da je Vlada FBiH, u skladu s mnoštvom indicija i dokumenata, opredijeljena da riješi probleme s ovom kompanijom.

Koliko je Uprava Bosnalijeka spremna ići daleko pokazuje i nevjerovatan podatak o praćenju članova Vlade FBiH radi prikupljanja eventualnih kompromitirajućih informacija.

"Mi smo u augustu prošle godine upozoreni iz Bosnalijeka da je angažirana detektivska kuća koja prati mene i ministra Erdala Trhulja i o tome smo obavijestili nadležne za sigurnost premijera i ministara Vlade FBiH. U posljednje vrijeme to se naročito intenziviralo i o tome su obavješteni oni koji moraju da brinu o sigurnosti i premijera i ministara u Vladi FBiH. Osim toga i jedan član Nadzornog odbora imao je direktne prijetnje od direktora koje je prijavio naedležnom MUP-u", kazao je Nikšić.

Vlada FBiH je prije deset dana imala sastanak sa članovima NO Bosnalijeka od kojih je zatraženo da se opredijele jesu li za raščišćavanje poslovanja Bosnalijeka ili će nastaviti "pokrivati" aktivnosti koje se provode unutar kompanije.

Konsenzusom su se opredijelili za raščišćavanje problematike Bosnalijeka, ali na ovome nisu ništa uradili.

Stoga je Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvojila dodatne zaključke kojim traži od finansijske policije da odmah uđe u Bosnalijek i napravi detaljnu kontrolu kompanije kao i svih ostalih preduzeća koje posluju s Bosnalijekom.

"Također, zatražili smo i ispitivanje poslovanja članova NO Bosnalijeka", kazao je Nikšić.

Podsjetio je da Vlada nije većinski vlasnik Bosnalijeka, ali da će učiniti sve da se riješe nepravilnosti u ovoj kompaniji.

"Zadužili smo nadležno ministarstvo da, ukoliko se ovo ne riješi, sazove Skupštinu dioničara radi razrješenja dužnosti Nadzornog odbora", rekao je Nikšić.

Upitan da prokomentira navode medija o bogaćenju direktora Edina Arslanagića i njegovih sinova, Nikšić je kazao da je i ovo slučaj koji iziskuje zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

"Nadam se da ćemo ovaj zakon imati do prve godišnjice rada ovog saziva Vlade", najavio je Nikšić.