BiH
0

Nikolić: Šešelj od jutros osjeća malaksalost

FENA
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić izjavio je danas da lider radikala Vojislav Šešelj, koji je stupio u štrajk glađu u petak uvečer, od jutros osjeća prve znake malaksalosti.

Nikolić je na konferenciji za novinare pozvao sve građane i državne organe da reaguju, ocijenivši da "Srbija mora da se zabrine nad sudbinom Vojislava Šeselja".

"Ovo je ispit za sve građane Srbije, posebno za (Vojislava) Koštunicu, njegovu vladu i (predsjednika Srbije Borisa) Tadića", rekao je Nikolić i dodao da bi nadležni iz Ministarstva pravde trebalo da utvrde okolnosti pod kojima se priprema suđenje Šešelju.

On je rekao da lider radikala živi samo na vodi - prestao je da uzima lijekove, odbija ljekare, a boluje od hronične astme, povišenog pritiska i ima čireve na želucu.

Prema riječima Nikolića, uslovi za prekid štrajka glađu su ukidanje diskriminacije posjete za Šešeljevu porodicu, da sud prizna njegove pravne savjetnike, da mu omogući da na srpskom jeziku dobije dokumentaciju koja se odnosi na suđenje i da se iz sudnice udalje branioci u pripravosti, javio je Tanjug.

Beogradski advokat Sava Anđelković pozvao je profesore pravnih fakulteta, sudije, tužioce i advokate da se izjasne o onome što se dešava u pritvoru Haškog tribunala.

On je uputio pisma advokatskim komorama Beograda i Srbije, u kojima zahtijeva da se njihovi upravni odbori izjasne o "nedopuštenom nasilju nad Šešeljem" i o tome obavijeste Međunarodnu uniju advokata.