BiH
173

Nikolić: Sarajevo često čini greške prema Beogradu

SRNA
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je odnos Beograda prema BiH potpuno jasan i čist, ali da zvanično Sarajevo često čini greške prema Srbiji.

Odgovarajući na pitanje da li će do kraja svog mandata posjetiti Sarajevo i šta misli o ideji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o trojnom sastanku lidera BiH, Srbije i Hrvatske, Nikolić je rekao da postoje različite ideje, ali da se ne moraju praviti trojni sastanci za bolje odnose.

"Što bismo mi morali na nekom trojnom nivou da pravimo sastanke da bismo imali bolje odnose? Pa to se radi bilateralno", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Nikolić je podsjetio da je postojao plan da on bude pozvan u zvaničnu posjetu Sarajevu u vrijeme kada Predsjedništvom BiH predsjedava predstavnik bošnjačkog naroda, ali da se to do sada nije ostvarilo.

"Ja ne mogu da se namećem da idem u goste. Nikada nisam odbio da negdje odem. Uvijek pokušavam da uspostavimo što bolje odnose", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbija potpuno priznaje BiH, zato što je garant Dejtonskog sporazuma i da ne čini ništa da je destabilizuje.

"Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom, koji su joj garantovani Dejtonskim sporazumom. Ne znam šta još treba da uradimo", rekao je Nikolić.

Napominjući da je Dejtonski sporazum zamislio državu koja funkcioniše, Nikolić je ocijenio da je očigledno da tako kako je zamislio, BiH ne može da funcioniše.

"Sada neka se dogovaraju. Imaju tamo tri naroda, dva entiteta. Imaju mogućnost, imaju podršku međunarodne zajednice. Kako se dogovore, mi ćemo da poštujemo. Ali, ako je napisano tako da ne mogu nikako da se dogovore, taj koji je to napisao, nije ni želio državu", rekao je Nikolić.

Što se tiče odnosa prema Hrvatskoj, Nikolić je naveo da Srbija nema loš odnos prema Zagrebu, te da nijedan pojedinac u Srbiji na bilo kojem položaju nikada nije ispoljio antagonizam prema Hrvatskoj ili prema bilo kome u Hrvatskoj.

"Međutim, ponekad, mi Hrvatskoj odgovorimo na ono što se u toj zemlji direktno desi u odnosu na Srbiju, na građane srpske nacionalnosti, na nekog državnika iz Srbije i onda to ispada kao da smo u svađi", kaže Nikolić.

On je dodao da je na novom hrvatskom rukovodstvu i vladi da se opredijele - da li će biti zavisni od ultranacionalizma, fašizma, koji je postojao i koji se uvijek nekako provlači, kao i da li će da im zavisi uspjeh od toga ukoliko izjave da mrze Srbiju ili ne.

Nikolić je istakao da se u Srbiji izbori ne dobijaju na mržnji prema bilo kome, posebno ne na mržnji prema Hrvatskoj.

"Dakle, ako budu normali, kao što je u Srbiji svako od nas normalan, mi ćemo imati dobre odnose. A, ako nastave i dalje ovako ili ako, kada god im se učini da im to treba zbog popularnosti na domaćem terenu, izvade Pavelićevu zastavu, pa se pod njom slikaju, onda neka ne da očekuju da Srbija može baš potpuno i iskreno da im vjeruje da oni žele da nama dobre odnose", rekao je Nikolić.